Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na začiatku roka nás čaká čiastočné zatmenie Slnka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - V utorok 4. januára 2011 bude z celého územia Slovenska pozorovateľné čiastočné zatmenie Slnka. Zatmenie nastane v ranných a dopoludňajších hodinách a budú ho môcť pozorovať takmer z celej Európy.

V jeho maxime bude pre pozorovateľov na Slovensku viac ako tri štvrtiny priemeru slnečného disku zakrytého Mesiacom, informoval Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici. Pretože ani v maxime sa tieň Mesiaca nedotkne zemského povrchu, zatmenie nebude zo žiadneho miesta na Zemi pozorovateľné ako úplné.

Čiastočné zatmenie sa začne o 8:06, kedy bude Slnko krátko po svojom východe len dva stupne nad horizontom. Zatmenie bude vrcholiť o 9:29 a vtedy bude až 78 % priemeru slnečného disku zakrytého Mesiacom. Skončí sa o 10:59, kedy Mesiac odkryje celý disk Slnka. Časové údaje platia pre stred Slovenska. V prípade nepriaznivého počasia si na nasledujúce čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné na Slovensku budeme musieť počkať až do 20. marca 2015.

Intenzívne žiarenie aj čiastočne zakrytého slnečného disku predstavuje vážnu hrozbu pre ľudský zrak, zvlášť v prípade detí a pozorovateľov bez patričných skúseností a vybavenia. Pri pozorovaní zatmenia treba dodržiavať všetky pravidlá bezpečného pozorovania Slnka. Dobre poslúžia silné zváračské sklá s najvyšším ochranným faktorom alebo fóliové okuliare špeciálne určené pre pozorovanie Slnka. Bežné slnečné okuliare neposkytujú dostatočnú ochranu zraku potrebnú pre bezpečné pozorovanie zatmenia Slnka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu