Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Jedenie pri počítači sa nevypláca, ostávate menej sýti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Ten, kto je pri práci na počítači, sa v skutočnosti nezasýti a má nakoniec ešte väčší pocit hladu. Podľa rakúskeho denníka Der Standard na to prišli britskí vedci z bristolskej univerzity. Zistili, že pozornosť pri jedle zohráva dôležitú úlohu.

"Hlad a nasýtenie závisí nielen od príjmu kalórií, ale aj na početných psychických faktoroch," uviedol podľa denníka stravovací psychológ Christoph Klotter z vysokej školy v nemeckej Fulde.

Vedci naservírovali účastníkom pokusu rovnaké menu, ktoré sa skladalo z deviatich rôznych prísad. Polovica ľudí hrala pri jedle na počítači kartovú hru solitaire, druhá sa v pokoji najedla. Tí, ktorí sa na pokrm nesústredili, sa po obede cítili menej sýti. Hráči chceli počas polhodiny po jedle v priemere dvakrát toľko ďalších vecí na zahryznutie ako druhá skupina. Navyše pre nich bolo ťažšie spomenúť si na detaily obeda.

Podľa Klottera existuje aj "psychické nasýtenie", ktoré začína už pri príprave jedla. "Kto sa uspokojí s rýchlou chuťovkou, bude mať stále pocit, že mu niečo chýba. Kto si naopak urobí čas na varenie, je aj napriek menšiemu príjmu kalórií v zásade viac uspokojený," dodal psychológ.

Správne stolovanie má vraj vplyv aj na zdravie. "Stredomorské krajiny majú tradične rozvinutú kultúru jedla. Španieli nie sú chorí alebo nemajú kratšiu dobu života, hoci v porovnaní s inými sú na pohyb leniví." Za rozhodujúce považuje práve to, že sa ľudia pri jedle stretnú a že je to určitý rituál.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu