Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vymysleli pomôcku, ktorá pomôže chodiť ochrnutým

Amit Goffer sa vďaka robotickej pomôcke postavil na nohy
Amit Goffer sa vďaka robotickej pomôcke postavil na nohy

JERUZALEM - Izraelský podnikateľ Amit Goffer sa zaslúžil o vznik robotických dláh, ktoré umožnia chodiť ľuďom pripútaným na invalidný vozík. Goffer je sám ochrnutý od dopravnej nehody z roku 1997 a nechcel sa zmieriť s tým, že ostane až do konca života na vozíku. Napísala o tom agentúra AP.

Jeho robotická pomôcka je vybavená senzormi a motorčekmi, ktoré pacientovi umožnia postaviť sa, chodiť a dokonca aj vyjsť do schodov.

Osoby s ochrnutými nohami sa vďaka týmto dlahám budú môcť pohybovať postojačky a rovnováhu budú udržiavať s pomocou barlí. Pomôcka váži 16 kilogramov a navlieka sa na odev. Reaguje na najjemnejšie pohyby hornej časti tela a akékoľvek zmeny v rovnováhe tela.

"Je to zariadenie, ktoré funguje jedine v spojení s človekom," povedal operačný riaditeľ firmy, ktorá pomôcku za 100-tisíc dolárov (80-tisíc eur) uvádza na trh.

Autor robotickej pomôcky je paralyzovaný od krku dole, takže sám svoju novinku nemôže použiť, pretože nedokáže uchopiť podporné barle. Jeho spoločnosť ale pracuje na verzii použiteľnej pre ľudí so všetkými paralyzovanými končatinami.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu