Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi majú nové hobby, stopujú bankovky cez internet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Rusi objavili nový koníček: stopovanie bankoviek pomocou internetu. Zistiť, čo sa deje s ich rubľami po opustení peňaženky, sa už snažia tisícky amatérskych "stopárov" na dvoch špecializovaných weboch, ktoré svojím spôsobom predstavujú svojrázny prírastok medzi čoraz populárnejšími sociálnymi sieťami.

Na nápad sledovať ďalšie osudy svojich dolárov pôvodne prišli Američania. V Spojených štátoch je stále populárny web Where's George? (Podobizeň prvého amerického prezidenta Georga Washingtona zdobí jednodolárovú bankovku).

"Všetko sa začalo v Spojených štátoch, keď sa mi dostala do rúk dvadsaťdolárová bankovka s nápisom 'zisti môj príbeh na wheresgeorge'," povedal denníku The Moscow Times Anatolij Rachmajlov (29).

Po návrate z USA do vlasti vlani spustil ruskú obdobu amerického webu roobex.ru. "Pre zábavu" vznikla aj ďalšia internetová stránka s rovnakým účelom, cupura.ru, ktorej ruský názov "kupjura" znamená jednoducho bankovka. Oba servery dohromady združujú takmer 3500 zaregistrovaných "stopárov", ktorí usilovne zaznamenávajú sériové čísla a nominály obeživa.

Úloha je však ťažšia, ako by sa na prvý pohľad zdalo; po krajine so 142 miliónmi obyvateľmi koluje skoro šesť miliárd bankoviek v úhrnnej nominálnej hodnote piatich biliónov rubľov.

Avšak stopári si môžu pripísať aj zopár úspechov. Napríklad sa im podarilo sledovať jednu "storubľovku", ktorá prekonala 2355 kilometrov cestou z Belgorodu do Ulianovska.

Nepriateľom amatérskych "lovcov" sa však javí ústredná banka. Tá nemilosrdne sťahuje z obehu bankovky ozdobené nápismi či pečiatkami s cieľom prilákať do radov stopárov čerstvú krv, a to aj napriek tomu, že aj takto označené obeživo zostáva platné a obchody a banky ich musia prijímať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu