Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Levoča je viac ako rok v zozname UNESCO, jeho riaditeľka ju však nepozná

Levoča je už od júna 2009 v UNESCO. Mestu to zatiaľ veľa neprinieslo. Zobraziť galériu (7)
Levoča je už od júna 2009 v UNESCO. Mestu to zatiaľ veľa neprinieslo.

LEVOČA – Už rok a 5 mesiacov je Levoča zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Až tento piatok dostala o tom z rúk ministra kultúry oficiálny certifikát. Mesto mohlo zatiaľ z členstva „v exkluzívnom klube“ ťažiť. Zápis na zozname v UNESCO však podľa mnohých pre svoju propagáciu využiť nedokáže.

„Levoča je ozajstná perla. Je tu najvyššia koncentrácia kultúrnych pamiatok,“ tvrdí primátor mesta Miroslav Vilkovský. Keď sa dobrú správu 27. júna 2009 dozvedel, od radosti takmer vykríkol. „Určite to budeme môcť využiť ako marketingový ťah,“ povedal vtedy novinárom. Mnohí Levočania však tvrdia, že za sedemnásť mesiacov sa to mestu nepodarilo.

„Čakal som, že radnica i vláda urobí pre propagáciu viac,“ myslí si Ivan Chalupecký, jeden z najznámejších slovenských historikov, ktorý žije dlhé roky v centre Levoče. „Za komunistov jestvoval vládny výbor pre cestovný ruch a ten urobil pre Levoču viac. Posledných 20 rokov je však dôležitý len biznis. Pamiatky nik nepodporuje a ani nepropaguje.“ Davy turistov zápis na zozname UNESCO do Levoče zatiaľ nepriviedol. Neprispel ani k tomu, aby o meste vedel svet. Dôkazom je aj faux-paux, ktoré zažil minister kultúry Daniel Krajcer. „Stretol som sa v Paríži s generálnou riaditeľkou UNESCO. Bola prekvapená, že najvyšší gotický oltár na svete je práve tu.“ Daniel Krajcer Irinu Bokovovú pozval na Slovensko, kde jej zrejme oltár ukáže osobne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu