Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

NASA pre búrky odložila dnešný štart raketoplánu Discovery

Raketoplán Discovery
Raketoplán Discovery (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Dnešný plánovaný štart raketoplánu Discovery opäť odložili, tentoraz pre búrkové počasie.

Tesne pred svitaním dnes Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) rozhodol o odklade štartu do piatka. Mys Canaveral na Floride zasiahol prudký dážď a podľa vyjadrenia meteorológov je iba malá šanca, že do popoludnia miestneho času, na kedy bol štart naplánovaný (21.29 h SEČ), sa vyčasí. Oficiálna predpoveď je, že na 80 percent nie.

Vedenie misie sa stretne znova v piatok skoro ráno, aby posúdilo poveternostnú situáciu. Ak bude rozumná šanca, že meteorologické podmienky budú prijateľné, dajú súhlas s naplnením raketoplánu palivom pre štart.

Discovery mal pôvodne odštartovať v pondelok. Problémy s únikom paliva však viedli k zrušeniu tohto i utorkového termínu. V stredu experti riešili až do večera elektrickú poruchu kontrolného systému jedného z motorov, ktorú odhalili technici pri rutinnej kontrole. Napokon dospeli k záveru, že Discovery je na let bezpečne pripravený.

Raketoplán dovezie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) šesť amerických astronautov vrátane jednej ženy. V nákladnom priestore má okrem iného humanoidného robota Robonaut-2 a viacúčelový logistický modul Leonardo. Astronauti počas 11-dňovej misie vystúpia dvakrát do vesmíru.

Discovery je v prevádzke od roku 1984. K ISS poletí v poradí už 39.-krát; bude to zároveň predposledný, 133. let amerického raketoplánu od roku 1981. V júni 2011 by mal k ISS letieť ešte raketoplán Atlantis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu