Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prekonal rekord: Šach hral naraz s 523 hráčmi!

Alik Gerson počas zápolenia Zobraziť galériu (2)
Alik Gerson počas zápolenia

TEL AVIV - Izraelský šachista Alik Gerson vytvoril nový svetový rekord v simultánnej hre v šachy. Na jednom telavivskom námestí vyhral 86 percent z 523 partií zohraných s amatérskymi hráčmi. Trvalo to 19 hodín a bol tým prekonaný doterajší rekord, ktorý vytvoril iránsky majster šachu. O zápise Geršonovho výkonu do Guinnessovej knihy rekordov dnes informoval izraelský rozhlas.

Tridsaťročný Izraelčan k tomu povedal, že si nie je istý, či má väčšiu radosť z nového rekordu, alebo z toho, že sa mu podarilo prekonať výkon Iránca. Irán je považovaný za najväčšie ohrozenie Izraela. Gerson zvíťazil vo 454 partiách, 11 prehral a 58 zápasov skončilo patom.

Držiteľom doterajšieho rekordu bol iránsky šachový majster Morteza Mahdžúb. Ten vlani v auguste zohral za 18 hodín 500 partií.

"Neviem, či som šťastnejší z toho, že som prekonal rekord, alebo že som porazil toho Iránca. Budem v každom prípade rád, keď to bude považovať za výzvu za podmienky, že sa bitka obmedzí výlučne na šachovnicu," povedal Gerson, ktorý je pôvodom z Ukrajiny.

Na telavivské zápolenie sa fyzicky intenzívne pripravoval. Veľa behal a plával. "Nachodíte sa veľa kilometrov a musíte zostať sústredený. Mal som dve slabé chvíľky, keď sa mi začala točiť hlava, ale prekonal som to," tvrdil Gerson. Iránec vraj pri minuloročnom výkone nachodil 40 kilometrov.

Medzi Gersonovými súperovi bolo mnoho ruských imigrantov a tiež asi 50 palestínskych stredoškolákov z východného Jeruzalema.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu