Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Preparované mŕtvoly začne predávať na internete!

Hagens na svojej výstave preparovaných mŕtvol Zobraziť galériu (5)
Hagens na svojej výstave preparovaných mŕtvol

HEIDELBERG - Kontroverzný nemecký preparátor mŕtvol Gunther von Hagens, ktorý je známy výstavami tiel naaranžovaných do rôznych pozícií, začne predávať ľudské mŕtvoly na internete. Internetový obchod by mal spustiť na začiatku novembra. Hagensov zámer kritizovali nemeckí biskupi a označili ho za neetický. Dnes o tom informoval server Spiegel Online.

Vynálezca metódy plastinácie, pri ktorej sa nahrádza voda v tkanivách ľudských tiel silikónovým kaučukom, bude ponúkať celé telo za 69 615 eur, torzo za 56 644 eur a hlavu za 22 015 eur. Vypchaté ľudské pozostatky si ale budú smieť kúpiť len vedci alebo lekári.

Hagens bude ponúkať aj plastináty pre širokú verejnosť, budú to ale preparované časti zvieracích tiel upravené ako šperky. Prsteň z plastinovaného býčieho penisu bude stáť 19 eur, retiazka z plátkov žirafieho chvosta 30 eur.

Medzi nemeckými biskupmi ale Hagensov zámer vyvolal kritiku. "Nejde tu o nové vedecké poznanie, ale o hanobenie mŕtvol a divadlo pod záštitou lekárskej osvety," uviedli v spoločnom vyhlásení biskup z Karlsruhe Ulrich Fischer a arcibiskup z Freiburgu Robert Zollitsch. Otvorenie internetového obchodu označili za prelomenie tabu, ktoré povedie k zmenšeniu úcty k mŕtvym. "Kde sú smrteľné pozostatky človeka na predaj, znižuje sa ich hodnota," uviedol Fischer.

Hagens metódu plastinácie vynašiel už v roku 1977 počas svojho pôsobenia na anatomickom inštitúte univerzity v západonemeckom Heidelbergu. Vtedy sa mu podarilo zastaviť rozklad mŕtveho tela tým, že z neho odčerpal tekutiny a tuky a nahradil ich živicou a silikónom.

Neskôr Hagens z plastinovaných tiel zostavil výstavu, s ktorou jazdí po svete. Prvýkrát ju predstavil v roku 1996 v Japonsku, odvtedy ju uviedol v rade krajín sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu