Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Blondínky už nechcú vyzerať hlúpo, začali podnikať

ilustračné foto
ilustračné foto

VILNIUS - Ako sa hovorí blondínke, ktorá vedie vlastný podnik? Marketingová zbraň, ak je teda z Litvy. Blondíny tohto pobaltského štátu už mali dosť žartovania o tom, aké sú hlúpe. Teraz chcú ľuďom ukázať, že sú múdrejšie ako tie vtipy, a pomôcť im pri tom má rozrastajúce sa blonďavé podnikateľské impérium, napísal spravodajský server BBC News.

Litovská spoločnosť Olialia (vyslovuje sa "ó-la-la") pripravuje turistické stredisko na Maldivách, do ktorého chce návštevníkov lákať tým, že bude zamestnávať len blondínky. Fungovať má aj priame letecké spojenie, kde budú blond všetky letušky a celá posádka lietadla - vrátane pilotov.

Spoločnosť Olialia vedú a sú v nej zamestnané len blondíny. Podniká už v 75 rôznych sektoroch a vyrába produkty od počítačových programov cez jedlo až po popmusic. Blonďavá manažérka spoločnosti Giedré Pukienéová hovorí, že chcú prelomiť stereotyp, podľa ktorého sú blondíny menej inteligentné.

"Naše dievčatá sú veľmi šikovné a majú vysokoškolské diplomy," hovorí. "Všetky chcú v živote niečo dokázať. Majú veľa podnikateľských nápadov." A jedným z nich je práve projekt "blond ostrova", ktorý predstavili minulý týždeň v novom nočnom klube, ktorý Olialia otvorila vo Vilniuse. Turistické stredisko by malo začať fungovať až v roku 2015, ale už teraz zožalo ostrú kritiku.

Keď o plánoch v septembri informoval maledivský spravodajský server Minivan, mnoho čitateľov ich odsúdilo ako diskriminačné, pretože z nich budú potenciálne vylúčení "nebieli" Maledivci. "Je to rasistické a nemalo by sa to na Maldivách dovoliť," napísal jeden z čitateľov. Veci by mohli sťažiť aj miestne zákony. Na Maledivách požadujú, aby turistické strediská najímali aspoň polovicu miestnych zamestnancov.

V samotnej Litve, ktorá je členom Európskej únie, vyvstáva otázka, či požiadavka blond vlasov čoby kritérium pre žiadateľov o zamestnanie neodporuje zamestnaneckým zákonom EÚ. Budú môcť dostať zamestnanie napríklad staršie, sivovlasé ženy alebo muži?

Giedré Pukienéová tvrdí, že jej spoločnosť nikoho nediskriminuje a víta všetkých záujemcov o prácu bez ohľadu na ich pohlavie, vek, etnický pôvod či farbu vlasov. "Ale zisťujeme, že keď tu pracujú ženy s tmavými vlasmi a sú obklopené všetkými tými nádhernými blondínkami, že nakoniec skončia tiež blond," dodáva.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu