Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ako nedostať úpal

Ak nám toto leto dožičí ešte viac horúcich dní, celkom ľahko sa môže stať, že z radosti nad toľkým slnkom skončíme s úpalom. Stáva sa to vtedy, keď sa naše telo nedokáže vyrovnať s okolitým teplom.

Ochladzovací mechanizmus vtedy zlyháva, organizmus sa prehrieva. Dôsledok? Bolesti hlavy, závraty, vracanie, mdloby alebo kŕče.

Hrozí každému
Úpal hrozí každému, kto to s dávkou slnka preženie. Aj zdravým ľudom, ale oveľa viac deťom, starým ľuďom a všetkým, ktorých odolnosť je oslabená. Starí ľudia sa zvyknú naobliekať aj v lete, čo riziko prehriatia len zvyšuje. Úpal nemožno podceňovať. Postihnutý potrebuje okamžitú pomoc, inak sa môže poškodiť zdravie, dokonca s následkom smrti.

V ľahších prípadoch postačí, ak prehriateho uložíte do chládku, podávate mu tekutiny (po dúškoch) a schladíte mu telo. Ak to nepomáha, treba ihneď privolať lekára alebo chorého dopraviť do nemocnice. Pri úpale totiž priebehu niekoľkých minút vzrastie teplota organizmu až na 41 °C. Človek sa prestáva potiť, čo je dôkazom, že ochladzovacie mechanizmy nefungujú, jeho koža je suchá, červená, pulz rýchly a silný. Zrýchli sa aj dýchanie, pridruží sa silná bolesť hlavy, závrat, vracanie aj mdloby.

Čo robiť?
Konať treba naozaj rýchle. Uložte postihnutého do chládku, dajte mu studené obklady, sprchu, ľad na krk, slabiny, pod pazuchu... Ochlaďte telo podľa možností. Postihnutému nepodávajte alkohol, a to platí aj pre pivo, dajte mu piť minerálku, čaj, ľahko osolené tekutiny, všetko po malých dávkach. Postihnutý by mal ležať s hlavou vo zvýšenej polohe. Sledujte mu teplotu, dôležité je, aby klesla na 38,5 °C. Obráťte sa na lekára.

Ako sa chrániť
Počas horúcich dní noste voľné ľahké oblečenie z prírodných materiálov (bavlny, ľanu), v ktorom môže pokožka dýchať. Chráňte si hlavu vhodnou pokrývkou. Pite veľa nesýtených nápojov s obsahom minerálnych solí, nezdržujte sa dlho na priamom slnku.

Príznaky:
- vysoká teplota (aj nad 41oC),
- porucha nálady, dezorientácia, zmätenosť ,
- suchá, horúca, červená koža,
- chýba potenie,
- rýchly silný pulz a zrýchlené dýchanie,
- krutá bolesť hlavy,
- závrat, nevoľnosť až bezvedomie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu