Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Každú hodinu dve deci!

Strata vody kožou a pľúcami je pri štandardnej telesnej teplote 1 liter za 24 hodín. Pri horúčkach stúpa o 1 až 1,5 l/deň pri zvýšení teploty o 1 °C.
Strata vody kožou a pľúcami je pri štandardnej telesnej teplote 1 liter za 24 hodín. Pri horúčkach stúpa o 1 až 1,5 l/deň pri zvýšení teploty o 1 °C.

Dodržiavať pitný režim je podľa odborníkov aspoň také dôležité, ako sa správne stravovať. Osobitne počas leta. Najlepšou tekutinou, ktorá uhasí smäd, je voda.

Počas života sa v našom tele mení obsah vody – percentuálne je podiel vody najväčší v mladosti a s počtom rokov klesá. Obsah celkovej telesnej vody u mužov nad 60 rokov je 52 percent, pričom od 18 do 40 rokov tvorí až 61 percent telesnej hmotnosti. U žien je to o niečo menej. Od 18 do 40 rokov je podiel vody 51 % hmotnosti, nad 60 rokov je to len 46 percent.

Starší ľudia rovnako ako batoľatá sú na stratu tekutín oveľa citlivejší ako ľudia v aktívnom veku!

Každý deň strácame približne 1,5 až 2 l tekutín – závisí to od vonkajšej teploty a fyzickej aktivity. Preto treba stratu tekutín priebežne počas dňa dopĺňať.

Pravidlá pitného režimu

Základom správneho pitného režimu je pravidelné celodenné pitie rôznych nealkoholických nápojov. Hlavným či najčastejším nápojom by mala byť stolová voda. Tak ako v strave aj v pitnom režime sa odporúča pestrosť.

Ráno: ideálne je začať čerstvo odšťavenou zeleninovou alebo ovocnou šťavou, ktorá nám dodá rannú dávku vitamínov a minerálov a zároveň prispieva k pravidelnej stolici. Ľudia, ktorí majú nepravidelnú stolicu, by mali hneď po zobudení vypiť pohár vlažnej vody; v kombinácii s cvičením si tak znovu vytvoria reflex na pravidelné ranné vyprázdňovanie.

• Predpoludním: mali by sme vypiť minimálne 0,5 l tekutín. Môžeme striedať teplý ovocný alebo bylinkový čaj s minerálkou. Približne pol hodiny pred obedom sa neodporúča veľa piť. Túto zásadu je potrebné dodržiavať hlavne u detí, ktoré nie sú dobrými stravníkmi. Ak v čase obeda vypijeme viac ako 2 dl tekutín, potlačíme tak pocit hladu, a to o menej jedla skonzumujeme. Takýto postup sa však odporúča len tým, ktoré pre nadváhu alebo obezitu chcú schudnúť.

• Popoludní: odporúča sa striedať čaj, džúsy alebo ovocné šťavy a, samozrejme, vodu alebo minerálky. V správnom pitnom režime sa odporúčajú čerstvé odšťavené ovocné alebo zeleninové šťavy (alebo 100-percentné džúsy, ktoré môžeme riediť s vodou v pomere 1 : 1 alebo 1 : 2). Vhodným nápojom je minerálna voda, treba si však treba všímať množstvo sodíka, ktoré by nemalo presiahnuť 400 mg/l. Tento údaj je dôležitý hlavne pre ľudí s vysokým tlakom.

Prečo nie sladké nápoje?

"V súčasnosti sú populárne sýtené nápoje bohaté na cukry, ktoré sú však nevhodné na každodenné pitie z dvoch dôvodov. Sú zdrojom veľkého množstva kalórií a tým zvyšujú riziko obezity, a potom sú to nápoje bohaté na zlúčeniny fosforu, ktorý vytvára nevhodný pomer s vápnikom na tvorbu kostného tkaniva," vysvetľuje MUDr. Beáta Havelková z Úradu verejného zdravotníctva SR. "Dieťa, ktoré pravidelne pije takéto nápoje, zvyšuje si pravdepodobnosť osteoporózy v staršom veku."

Príznaky nedodržiavania

Nízky príjem tekutín sa prejavuje:
– únavou,
– bolesťami hlavy,
– nesústredenosťou,
– podráždenosťou,
– poklesom pracovnej výkonnosti.

"Nedostatočný príjem tekutín znamená aj nedostatočnú hydratáciu pokožky. Žena, ktorá nedostatočne prijíma tekutiny, môže mať suchú pokožku a všetky problémy s tým súvisiace," upozorňuje B. Havelková.
Počas dňa by sme mali vypiť asi 1,5 l tekutín. Pri pitnom režime je dôležité aj ročné obdobie. V lete, keď je teplota nad 25 °C, príjem tekutín by mal byť podstatne vyšší. Odborníci odporúčajú vypiť 2 dl tekutín každú hodinu – najlepšie vodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu