Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kardiológ Gabriel Kamenský bol online!

Gabriel Kamenský
Gabriel Kamenský

Srdce pracuje neustále od nášho narodenia a napriek tomu len málokto mu venuje dostatočnú pozornosť a starostlivosť. Aj preto najviac ľudí umiera na srdcovo-cievne ochorenia, ktoré sú o to zákernejšie, že ich nesprevádzajú bolesti.

Lekári a odborníci zaoberajúci sa touto problematikou sa spoločne rozhodli niečo spraviť pre všetkých obyvateľov Slovenska. Na mesiac september pripravili podujatie MOST – mesiac o srdcových témach.

Počas tohto obdobia budú prebiehať rôzne edukačné semináre a pre širokú verejnosť bude pripravené na Deň srdca 24. 9. 2010 odborné meranie krvného tlaku a cholesterolu vo všetkých veľkých mestách ako aj vo vybraných vlakoch na trati Bratislava – Žilina (Zvolen) – Košice. Toto meranie bude úplne bezplatné a rovnako zadarmo budú poskytované rady ako žiť zdravo a tak pomáhať svojmu srdcu.

Kampaň na tento rok je zameraná aj na informovanie o Kóde zdravého života: 0-30-5-120-80, kde 0 je počet vyfajčených cigariet, 30 je počet minút, ktoré by mal človek denne tráviť fyzickou aktivitou, 5 je v mmol/l maximálna výška celkového cholesterolu v krvi a posledná hodnota je 120/80 mmHg – optimálny krvný tlak.

Na www.topky.sk prijal preto pozvanie Doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc, FESC. - správca Slovenskej nadácie srdca, ktorá spoločne so svojimi partnermi pripravuje podujatie MOST a aj Deň srdca.

Doc. Kamenský patrí medzi popredných odborníkov na Slovensku, ktorý sa zaoberá srdcovo-cievnymi ochoreniami. Zaoberá sa nielen liečením, ale aj prevenciou. Doc. Kamenský je zároveň hlavným odborníkom pre odbor kardiológia na Ministerstve zdravotníctva.

Online rozhovor bude prebiehať 24.9.2010 od 10.00 hod do 11.00 hod. a môžete sa pýtať na všetko, čo sa týka srdca, srdcovo-cievnych ochorení ako aj prevencie, lebo na srdci skutočne záleží.

Rozhovor

09:57:13 - otázka od: Andrea Mám 40 rokov. Pred rokom a pol mi diagnostikovali sínosovú tachykardiu.Po vyšetrení strojčekom sa ukázalo, že mi sdrce pracuje 3/4 dňa zle, vysoké čísla tlkotu.(124) Užívam egilok 25, jednu tabletu denne. Mávam boleti v hrudnom koši a v oblasti srdca, zvierajúce bolesti. Interná doktorka mi povedala, že je to od chrbtice, vyšetrenie potvrdilo opak. Žiadna dalšia kontrola u kardio. nie je nutná. Mám zmeniť int.lekára, alebo sama vyhľadal odborníka, alebo je pravda úplne inde? Ďakujem za odpoveď. Vysoky pulz je rizikovym faktorom KVO. Treba zistit pricinu - stitna zlaza, chudokrvnost, srdce ako take. Dajte si urobit laboratorne vysetrenia, ak budu negativne treba dovysetrovat srdce. (ECHO) atd.

09:57:42 - otázka od: Klara V ktorych vlakoch presne sa bude dat odmerat krvny tlak a cholesterol? bude sa za to aj platit? vsetky informacie su najdete na www.tvojesrdce.sk

09:59:02 - otázka od: Tomas Preco je dolezite si nechat odmerat krvny tlak a cholesterol? K comu mi to bude? Vysoky tlak, cholesterol a fajcenie patria medzi najzavaznejsie rizikove faktory srdcovo-cievnych ochoreni. Vacsinou nemaju ziadne priznaky, ale patria medzi najsilnejsich zabijakov v sucasnosti.

10:01:17 - otázka od: Peter Mam vysoky krvny tlak, aj beriem lieky. Niekde som cital, ze upravou jedalnicka sa mi znizi krvny tlak a lieky uz nebudem potrebovat. Je to pravda? Dobrou spravou je, ze ak odstranite pripadne rizikove faktory (ak ich mate) napr. obezitu, fajcenie, nedostatok pohybu, nevyvazena strava, vysoky cholesterol - mozte si krvny tlak znizit. Nemusi to vsak vzdy viest k normalizacii TK. Vo vacsine pripadov je uzivanie liekov nutne celozivotne.

10:02:41 - otázka od: Tereza Dobry den, chela by som sa opytat, ci je to pravda, ze zeny umieraju castejsie na infarkt ako muzi? Cim to je sposobene? dakujem za odpoved. Tereza z Dubravky Nie, nie je to pravda. Zeny zomieraju podstatne menej na infarkt ako muzi, aj ked v poslednej dobe zistujeme stupajuci trend aj u zien. Na druhej strane ak zena dostane infarkt zomiera skor a mava viac komplikacii ako muz.

10:06:37 - otázka od: anina dobrý deň, pán doktor užívam lieky na cholesterol, mala som hodnoty CK 3.30+++, zrazu ma začala bolieť ľavá koxa, v noci na pravdej nohe mávam kŕče, od kolena dole, na vonkajšej strane, mravčenie medzi článkom malého palca. Môže to byť vedľajší účinosť z liekov na cholesterol/Tulip lxl/ Chole. je teraz v poriadku, predtým boli chol.8.2 ale ochranný idex boli hodnoty dobré.Tlak mávam 110/75 Teoreticky spominane tazkosti moze s posobovat aj tento liek. Ako pisete perfektne zabral, lebo hodnoty cholesterolu cez 8 su extermne rizikove. Skuste si kupit koenzym Q10 aspon 50 mg, uzivajte ho rano a casto zmierni tieto tazkosti. Pokial by pretrvavali, poziadajte vasho lekara o vymenu za iny statin.

10:06:58 - otázka od: Helene Dobry den prajem, z casu na cas mam take "pichnutie",ktore pocitujem na lavej strane pod prsnikom, je to nieco nezvycajne?(moze to viest k nejakemu ochoreniu pripadne infarktu?) Som sledovana u kardiologa,ale vsetko je v poriadku stale.dakujem NIe, nemalo by.

10:08:19 - otázka od: Peter Dobrý deň prajem, rád by som sa spýtal, aký je Váš názor na bicyklovanie a pešiu turistiku, má to nejaký význam pre zdravé srdce? Taktiež, aký máte názor na užívanie omega 3 mastných kyselín v tobolkách, ktoré dostať v lekárňach a posledná otázka, ako je to s cesnakom, znižuje krvný tlak a cholesterol? Ďakujem za odpovede. Vyborne otazky. Bicyklovanie aj turistiku vrelo odporucam co najcastejsie. Je to najlepsi liek na srdce. Omega 3 MK su vhodnym doplnkom na Slovensku, nakolko vacsina z nas konzumuje relativne malo ryb.

10:11:03 - otázka od: Vladimír Dobrý deň, pán doktor,prosím Vás, mám dva problémy - na základe rontgenovej snímky mi bola určená diagnóza zväčšené srdce smerom doľava. Obvodný lekár ma na žiadne ďalšie vyšetrenia neposlal. Je takáto diagnóza vôbec choroba a je potrebné sa ňou ďalej zaoberať? Druhý problém - dosť často mávam zvýšený tep, aj v kľude, (okolo 90 úderov). Krvný tlak mám zhruba 130/85, mám 54 rokov, viac-menej sedavé zamestnanie, športujem len mierne. Čo môže byť príčinou zvýšeného tepu a ako ho môžem upraviť? Ďakujem za odpoveď a prajem veľa úspechov vo Vašej práci! Ziadajte, aby vam spravili ECHO vysetrenie srdca. Zvacsenie srdca na RTG nemusi vzdy byt problem, pokial mate nadvahu alebo obezitu, zvacseny tien srdca moze byt sposobeny tukom v srdcovom vaku. Ale moze sa jednat aj o srdcovu chybu, k comu by nasvedcovalo aj to, ze mate busenie srdca, co je samostatnym vyznamnym rizikovym faktorom.

10:12:40 - otázka od: Janka Zaujimalo by ma, ci sa srdcovo-cievne ochorenie da odchalit aj pravidelnou rocnou lekarskou prehliadkou. Ak nie, ake preventivne vysetrenie mam podstupit? Da sa. Zakladom vsak je, spravna zivotosprava po cely zivot. Viac na www.tvojesrdce.sk, kde si mozete stiahnut najnovsiu poublikaciu o Zdravom zivotnom style - tyka sa to najma rizikovych faktoroch srdca a ciev.

10:15:47 - otázka od: Lukas Hovori sa, ze srdcovo-cievne ochorenia su aktualne najvacsou hrozbou a civilizacnou chorobou, je tomu tak uz aj na Slovensku, alebo ide o strasiak z Ameriky, kde velke percento obyvatelstva trpi obezitou? Zial, na Slovensku su ochorenia srdca a ciev podstatne vacsim strasiakom ako v Amerike, kde sa im za poslednych 20 rokov podarilo znizit umrtnost na tieto choroby o viac ako 40 %. Na Slovensku sme znizili umrtia na tieto ochorenia iba o 5%. Vyplyva to hlavne z vysokeho vyskytu zavaznych rizikovych faktorov, ktore si cast ludi vobec nevsima a ignoruje, pretoze NEBOLIA. Druha cast si tieto rizika aj uvedomuje, ale nie je ochotna urobit preto co treba. Viac na www.tvojesrdce.sk.

10:20:52 - otázka od: Lula Zaujimalo, ake priznaky by si clovek mal vsimat pri srdcovo-cievnych ochoreniach. V uvodnom clanku spominate, ze tieto ochorenia nesprevadzaju bolesti. Ako teda mam vediet, ze mam nejaky problem? V prvom rade treba vediet, ci mam nejake rizikove faktory. Zial ani jeden z nich vo vacsine pripadov nema vobec ziadne prejavy - napr. nebolia. Najma z tohto dovodu tieto rizika ludia podcenuju. Vedecke studia ukazuju, ze stat ako taky je schopny zlepsit zdravotnu situaciu max. do 20%, avsak obcan, ak sa sam rozhodne, je schopny ovplyvnit zdravotny stav az na 40%. Vsetko je to o informovanosti, pretoze cim sme lepsie informovani, tym vieme lepsie ako tymto problemom predchadzat. Na strane druhej treba povedat, ze nas sucasny zivotny styl je vo vseobecnosti znacne nezdravy - nemame cas na dostatocnu pravidlnu fyzicku aktivitu, alebo sa nam nechce, prejedame sa, pri vybere jedla nas casto ovplyvnuje reklama a preto sa casto nestravujeme "optimalne". Viac na www.tvojesrdce.sk

10:23:34 - otázka od: Lucka Kamaratkin otec zomrel na emboliu, zrazu v noci a uz sa neprebudil. Da sa takejto veci nejak predist. Moze sa to stat komukolvek a kedykolvek? Ten pan vobec nebol obezny a mal slusnu kondicku. Preco sa mu to teda stalo? Najvyznamnejsimi rizikami embolie (otazka je ci to bola embolia do pluc alebo do mozgu, pretoze sa jedna o absolutne odlisne situacie a aj priciny), strucne. Pri embolii do pluc najvyznamnejsimi rizikami je fajcenie, u zien uzivanie antikoncepcie, obezita, v pripade ktory uvadzate sa mohlo jednat aj o vrodenu poruchu zrazanlivosti krvi, o ktorej dotycny nemusel vediet. Rutinne sa vsak taketo vysetrenia nevykonavaju.

10:25:25 - otázka od: Monika Drusková DObry den chcem as aspytať na manžela ma srdcovu chybu že mu chlopne nedovieraju len z polovce niečo dvj cipova a nejako to ma stočene je možne že mu posudkova lekarka povedal že to je šelest ked sa neciti velmi dobre a zakazali mu pracovať a posudkova ho chce poslať do roboty ma dosť časte zavraty ama len 28 rokov je to mlady muž dakujem dufam že som to spravne ako tak napisala nemam kartu aby som sa pozrela presne V Presove aj v Kosiciach su vyborni kardiologovia. V Presove skuste oslovit Dr. Grockeho, v Kosiciach primara Studencana.

10:28:53 - otázka od: claudia Dobrý deň, na preventívnej prehliadke mi zistili zvýšený tlak 160/80, môj vek je 40. Doporučili mi magne B6, lebo vraj tá vyššia hodnota je len kvôli stresu. Postačuje to, alebo to mám ďalej riešiť. Magnezium užívam, cítim sa dobre... Ďakujem. Osobne vam odporucam kupit si tlakomer - certifikovany, pokial budete mat castejsie hodnoty TK nad 140 doma, mate hypertenziu. Zatial skuste obmedzit soli, zvysit prijem ovocia a zeleniny, fyzicku aktivitu dynamickeho charakteru. Ak to nepomoze, budu nutne lieky.

10:30:56 - otázka od: susane Dobrý deň, chcem sa spýtať, či hodnota cholesterolu 7,7 je už riziková.Neľúbim tlsté mäso,vajcia jem minimálne,celkovo sa stravujem racionálne, prečo mám teda tieto hodnoty? A tiež sa chcem spýtať, je bežné, že človek celý život bojuje s nízkym krvným tlakom a odrazu je to opačne?Odrazu som mala tlak 167/110.Môže to takto ovplyvniť stres?Ďakujem za odpoveď. Mate dva najzavaznejsie rizikove faktory KVO, mozno aj dalsie. Treba sa nechat vysetrit a obe hodnoty su vysoke. Preto okrem eventualnej upravy zivotneho stylu budu nutne aj adekvatne lieky. Navstive odbornika.

10:32:42 - otázka od: susane Ešte mám otázočku, keď vám niekto povie, že je to genetické (tlak, cholesterol),mám to brať, že mám nejaké vrodené, zdedené dispozície, alebo ide skôr o to, že som prebrala životný štýl svojich rodičov? Moze sa jednat o obe. V kazdom pripade to nepodcenujte. Liecba by mala byt celozivotna - tuto informaciu vsak berte ako dobru spravu, pretoze dnesne lieky skutocne preukazali mimoriadnu efektivitu.

10:34:52 - otázka od: luke dobry den, mate rad slaninku a klobasky? Ano, mam. Ale mam rad aj paradajky, cibulu, cesnak, ktore jem kazdy den. Tiez olivovy olej, kakao. Pri starovani je dolezita pestrost a vyvazenost. To znamena, z casu na cas, ak nemate vysoku hladinu lipidov, kludne si mozete dopriat aj slaninku, ale ozaj to vyvazte dostatocnym mnozstvom zeleniny a ovocia a pravidelnou fyzickou aktivitou.

10:35:19 - otázka od: Marcel Dobrí deň. Je časté búšenie srdca v nepravidelných rytmoch niečo s čím by som mal zájst ku doktorke? Ano.

10:36:59 - otázka od: Iveta Na preventívnych prehliadkach mi na EKG zisťujú cca 3 roky dychovú arytmiu a decentné depresie ST. Internistka si ma po prvom EKG dala zavolať, ale keď zistila, že som štíhla a mám 36 rokov, tak povedala, že to vzhľadom na moju konštitúciu a vek nič neznamená. Zatiaľ sa to nemení. O čo vlastne ide? Môže z toho časom vzniknúť niečo vážnejšie? Ďakujem za odpoveď Respiracna arytmia skutocne nie je problem, uvedene zmany na EKG, hlavne u zien, su vacsinou malo vypovedne. Kontrolujte si standardne rizikove parametre.

10:40:52 - otázka od: Mária Dobrý deň, pán docent. Rada by som sa spýtala na jednu vec:mám 56 rokov liečim sa na vysoký tlak / Enap 10/ momentálne ho mám dobrý, len mi je divné, že mávam veľký rozdiel,napr mávam 125/55. 130/50 a pod. Je to v poriadku? ďakujem Odpoved je trochu zlozitejsia. V zasade je dobre, ze mate dobre kontrolovany krvny tlak. Vo vseobecnosti velky rozdiel medzi hornym a dolnym tlakom (viac ako 60) je vyznamnym rizikovym faktorom. Co sa tyka liecby nemame dnes lieky, ktore by ovplyvnovali iba horny alebo iba dolny tlak krvi. Dolezite je, aby ste si kontrolovali aj ostane mozne KV rizika, napr. lipidy, ktore pri hypertenzii byvaju casto zvysene. Ostatne viac www.tvojesrdce.sk

10:44:45 - otázka od: Klára Kováčová Mám 40 rokov, som po operácii štítnej žlazy (tyreotoxikoza) a zistili mi prelaps predného cípu, že vraj to neni nebezbečné, ani na kontroly nemusím chodiť. Je to naozaj tak? Mávam búšenie srdca a pociťujem aj arytmiu. Ak je prolaps podla ECHA nezavazny, nie je to nebezpecne.

10:45:26 - otázka od: Milan Dobrý den. Chcem sa opýtať na užívanie omega3 nenasytené mastné kyseliny /rybí tuk/ z islandskej tresky v tobolkach a pod.Ći ho môžu užívať ľudia po infakte, prevencia a pod. Dakujem za odpoved. ano. Je to vhodny doplnok stravy.

10:50:32 - otázka od: Kveta Dobrý deň. V jednej z Vašich odpovedí odporúčate bicyklovanie a pešiu turistiku ako jeden z prostriedkov na zdravé srdce. A predsa sa pomerne často stáva, že pri turistike nie je výnimkou, že zomrú na srdcový infarkt ľudia okolo 50 rokov veku. Čím to je? V prvom rade je to tym, ze ludia prepinaju - kedze nemame cas na fyzicku aktivitu, ked sa k nej konecne dostaneme, casto prepiname svoje moznosti, hlavne chlapi, ktori radi sutazia. Dalej, ako som uz spominal, rizikove faktory nemaju priznaky, a ak nevieme ci ich mame pod kontrolou, moze sa nam stat, ze pri takejto namahe moze dojst k nadmernemu zuzeniu srdcovych ciev a nasledne k problemu.

10:51:29 - otázka od: Danka Dobry den, pocula som, ze kolisavy krvny tlak je nebezpecnejsi ako trvalo vysoky alebo nizky tlak. Mam 40 a pri darovani krvi namerali aj 140/80, aj 110/70. Ake mozu byt priciny a ako sa to da liecit? Dakujem Tieto rozdiely mozu byt kludne sposobene situacne - znamy syndrom bieleho plasta.

10:53:27 - otázka od: simkova jana stále mi búši srdce,zistili mi nejakú vadu na chlopni,ale nedostala som žiadne lieky ,je to v poriadku? mám 49 rokov Zavisi od toho, ake to busenie srdca je. Rychly pulz? Nepravidelny pulz? Ako zavazna je chlopnova chyba? Toto vsetko by vam mal vysvetlit lekar, ktory vam tu chybu zistil.

10:55:10 - otázka od: rudy Pracujem v ČR, kde bývam na ubytovni, som nefajčiar, ale všetci spolubývajúci sú silní fajčiari, takže popri nich som prakticky pasívny fajčiar. Aj keď sa vyhýbam ich prítomnosti, nedá sa to na 100%, keďže používame spoločné priestory, kde je stále poriadne prefajčený vzduch. Akou intenzitou vplýva pasívne fajčenie na zdravie človeka ??? Zial, pasivne fajcenie je tiez vyznamnym rizikovym faktorom. Ak sucasne mate aj ine rizika, moze to predstavovat aj velky problem.

10:56:26 - otázka od: Dana Dobrý deň, pri náhodnej kontrole mi bol zistený krvný tlak 195/125 a mám predpísaný liek Amilostad.Avšak často pociťujem zvláštnu tupú bolesť v ľavej hornej časti hrudníka, čo som oznámila i obvodnému lekárovi. Pri žiadosti o vyšetrenie u kardiológa mi bolo povedané,že to budeme sledovať. Okrem toho pulz pri meraní tlaku sa pohybuje v hodnotách 89-95 niekedy až 100. Nie je potrebné odborné vyšetrenie kardiológom. Ďakujem za odpoveď. Je.

10:57:45 - otázka od: stefan hoos v minulosti som mal take busenie srdca a aj zvyseny tlak 140/90 a vyssiu tepovu frekvenciu/84/.sportoval som ale to nepomahalo. zmenil som pracu a uzival som Q10 a lecitin. celkovo sa citim lepsie a tep mam 66. myslite ze je to dosledok odburania stresu, alebo by bolo dobre sa dat vysetrit.myslite ze sa mi mohlo nejak poskodit srdce.dakujem Preventivna prehliadka by bola vhodna.

10:58:26 - otázka od: jaroslav mám 52 rokov.tlak si meriam sporadicky , pohybuje sa mi v hodnotách 80/130 ale aj vklude pri merani mám vždy hodnotu tepovej frekvencie 92-98 tepov PS-kondične posilujem od 16 rokov. Vas pulz je neprimerane vysoky. Navstivte lekara.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu