Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lietadlo na slnečný pohon sa chystá preletieť Švajčiarsko

Lietadlo Solar Impulse
Lietadlo Solar Impulse

ŽENEVA - Experimentálne lietadlo na slnečný pohon sa chystá na prelet celého Švajčiarska. Oznámil to dnes tím švajčiarskych vedcov, ktorý s letúnom Solar Impulse uskutočnil začiatkom júla prvý 24-hodinový let bez prerušenia. Letún vtedy prvýkrát v histórii letel deň a noc bez akéhokoľvek paliva len na solárny pohon.

Pri oblete Švajčiarska má najmodernejšie lietadlo na slnečný pohon odštartovať skoro ráno z vojenského letiska Payerne a letieť na medzinárodné letisko v Ženeve. Odtiaľ bude pokračovať do Zürichu, čo je vzdialenosť okolo 270 kilometrov, uviedli organizátori.

Žiadny presný dátum neoznámili, ale malo by to byť niekedy v septembri. Let krehkého stroja poháňaného len slnečnou energiou totiž značne závisí na poveternostných podmienkach.

Prototyp letúna, ktorého krídla pokrýva 12 000 fotovoltaických článkov, má štyri elektrické motory s výkonom 40 konských síl. Letún má rozpätie krídiel 63,4 metra, teda zhruba ako Airbus A340 alebo Boeing 747. Jeho hmotnosť 1600 kilogramov ale zodpovedá len stredne veľkému autu.

Prelet nad Švajčiarskom bude prípravou na misiu mimo obvyklý priestor. Členovia posádky sa naučia spolupracovať s medzinárodnými letiskami a zapojiť sa do leteckej prevádzky.

Sedemdesiatčlenný tím, ktorý pracoval na lietadle šesť rokov, chce uskutočniť ďalšie pokusné lety predtým, ako postaví druhý exemplár. Ten by mal potom dokázať na päť etáp obletieť zemeguľu. To sa plánuje na roky 2013 alebo 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu