Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najnižší muž sveta nemá rád, keď ho obchytkávajú

Edward Nino Hernández Zobraziť galériu (5)
Edward Nino Hernández

BOGOTA - V mnohých smeroch je Edward Nino Hernández typický 24-ročný Kolumbijčan. Rád tancuje reggaeton, sníva o vlastnom automobile, najlepšie Mercedese, a chce sa pozrieť do sveta. Najvyššie na zozname ľudí, s ktorými by sa rád stretol, sú Jackie Chan, Sylvester Stallone a bývalý kolumbijský prezident Álvaro Uribe. Neobvyklou črtou tohto Kolumbijčana je však jeho výška, píše dnes agentúra AP.

Nina už bol pracovníci Guinnessovej knihy rekordov oficiálne potvrdili ako najnižšieho žijúceho muža na svete - meria 27 palcov (necelých 69 centimetrov). Pritom váži iba desať kilogramov. "Prestal rásť vo svojich dvoch rokoch," oznámila Noemí Hernándezová o najstaršom zo svojich piatich žijúcich detí.

Titulom najmenšieho muža na svete sa doteraz honosil Číňan Che Pching-pching, ktorý meral o päť centimetrov viac a tento rok v marci zomrel. Redakcia Guinnessovej knihy Edwarda objavila až potom. Podľa nej ale zrejme Kolumbijčanovo kraľovanie nepotrvá dlho. V polovici októbra totiž oslávi 18. narodeniny Nepálec Khágendra Thapa Magar, ktorý meria iba 56 centimetrov. V súčasnosti je v knihe vedený ako najmenší žijúci teenager na svete.

Keď sa Edward narodil, vážil len 1,5 kilogramu a meral 38 centimetrov. Lekári nikdy neboli schopní vysvetliť, prečo je Nino taký malý. Doktori z Národnej univerzity chlapca skúmali až do jeho troch rokov, potom stratili záujem, vysvetľuje matka. Pred 18 rokmi s manželom prišli o približne ročné dievčatko, ktoré sa im narodilo s podobnými parametrami ako predtým Edward.

Ich najmladšie dieťa, 11-ročný Miguel Ágel, je vysoký len 94 centimetrov a svojmu nižšiemu bratovi je podobný aj v tvári. Ostatní traja bratia sú normálneho vzrastu aj vzhľadu.

"Som šťastný, pretože som jedinečný," vyhlasuje Nino. Trpí však zdravotnými problémami: v oboch očiach má šedý zákal, ktorý vyžaduje čo najrýchlejší chirurgický zásah. Rodina si to ale finančne nemôže dovoliť. "Nevidí dobre. Nemôže čítať," hovorí jeho matka.

Na iné zdravotné problémy si nesťažuje. Jeho obľúbenou hrou sú domino a dáma, je veľmi spoločenský a miluje cestovanie. Jeho 18-ročná priateľka je proti nemu obor - meria 150 centimetrov.

Sláva vyplývajúca z jeho malej výšky má ale aj svoju nepríjemnú stránku. "Vadí mi, keď na mňa ľudia (stále) siahajú a dvíhajú ma," zdôrazňuje.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu