Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Farbia psov, aby vyzerali ako pandy a tigre

Psa prefarbili, aby vyzeral ako panda Zobraziť galériu (5)
Psa prefarbili, aby vyzeral ako panda

PEKING - Prefarbovať domácich miláčikov tak, aby vyzerali ako iné zvieratá, sa stalo najnovším módnym trendom v Číne. Po uliciach sa tak prechádzajú štekajúce pandy, tigre či maskoti svetovej výstavy Expo v Šanghaji. Experti ale upozorňujú, že mnohé farbiace výrobky sú pre zvieratá životu nebezpečné. Píše o tom dnes spravodajský server CNN.

Celebritou jednej z pekingských štvrtí sa stal psík menom Kung Fu, ktorý je od pandy takmer na nerozoznanie. Jeho majitelia, manželia Li Čchang-sien a Jang Kchun, sa pre túto premenu údajne rozhodli, pretože pandy zbožňujú. A "navýsosť" spokojný je vraj aj ich pes.

"Myslím si, že sa mu to veľmi páči. Od tej doby, čo je zafarbený, je zahrňovaný pozornosťou a láskou," hovorí Li. Niektorí okoloidúci na psíka zízajú v nemom úžase, deti sa nemôžu dočkať, až si ho budú môcť pohladkať.

Z okna zvieracích kúpeľov Žuo-wen v centre Pekingu vykukuje zase biely pudlík, ktorého sfarbenie má navodzovať dojem, že má oblečené bikiny. Vedľa neho je Raphael, pomenovaný podľa seriálovej akčnej ninja korytnačky. Tento pes má oholenú srsť a je pochopiteľne od hlavy až po päty zelený.

A čo na podobné procedúry, ktoré môžu trvať až osem hodín, hovoria ochrancovia práv zvierat? "Niekedy môžu byť tieto farby pre zvieratá smrteľné. Väčšina týchto priemyselných výrobkov je tak nových, že ešte neprešla regulačným procesom," vysvetľuje Mary Pengová z medzinárodného centra veterinárnych služieb. Varuje predovšetkým pred prípadmi, kedy majitelia farbia malá šteňatá a mačiatka, aby vyzerali atraktívnejšie.

"Videla som obyčajnú čiernobielu mačku, ktorá bola zafarbená, aby vyzerala ako siamská mačka a zvýšila sa tým jej cena. To zviera nevyzeralo dobre, bolo choré a vyžadovalo lekársku starostlivosť, dokonca aj hospitalizáciu. Vo farbe bola zrejme kopa chemikálií," pokračuje Pengová.

Kuan Ťing, majiteľka kúpeľov Žuo-wen, ktorá už odfarbila veľa psov, trvá na tom, že farbiace výrobky sú vyskúšané a bezpečné. "Farby sú vyrábané z prírodných látok. Viedli sme o tom s dodávateľom rozsiahle diskusie. I keď si zvieratá farbu olizujú, ich zdraviu to neškodí," vyhlasuje.

Podľa Kuan dokonca nový imidž môže pomôcť zvýšiť sebavedomie zvieraťa. "Keď svojho maznáčika povzbudzujeme a chválime, spozná z nášho výrazu, že je krásny a naplní ho to radosťou," tvrdí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu