Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyrobili záchod, ktorý meria tlak, teplotu i váhu

Inteligentný záchod
Inteligentný záchod

TOKIO - Inteligentný záchod, ktorý podrobne zmapuje zdravotný stav užívateľa pri každej jeho návšteve, sa stal hitom na trhu v Japonsku. Poskytuje analýzu moču, meria tlak a telesnú teplotu a vďaka váhe zabudovanej v podlahe informuje i o telesnej hmotnosti.

Japonsko je dizajnom toaliet doslova posadnuté. Takmer všednosťou sa v krajine stali záchody, ktoré súčasne plnia funkciu bidetu, rozprašujú parfémy, hrajú melodickú hudbu či skrývajú nežiaduce zvuky pod imitovaným hučaním tečúcej vody.

Posledný inteligentný model, ktorý ponúka bleskovú zdravotnú prehliadku, vytvorili firmy Daiwa House a Toto predovšetkým s ohľadom na rýchlo starnúcu japonskú populáciu.

"Náš šéf dostal tento nápad, keď bol v nemocnici a videl mnoho pacientov čakajúcich na lekárske vyšetrenie. Hovoril si, že by bolo jednoduchšie, keby si tieto testy mohli urobiť doma," uviedla jedna zo zamestnankýň firmy Daiwa House Akiho Suzukiová.

Záchodová misa obsahuje nádržku zachycujúcu moč, v ktorej zisťuje obsah cukru, a z ktorej určuje telesnú teplotu. Krvný tlak je meraný klasickou manžetou na paži. Všetky výsledky sa zobrazujú na monitore počítača pripevnenom na stene a majiteľ počítača ich môže prostredníctvom e-mailu odoslať okamžite osobnému lekárovi. V budúcnosti by mala byť všetky zistené dáta odosielané rodinným príslušníkom alebo lekárom automaticky.

Spomínaný elektronický zázrak je schopný spracovávať a uchovávať dáta až piatich ľudí a v Japonsku sa predáva za 4100 až 5850 dolárov (3300 až 4700 eur).

"V súčasnej dobe sú našimi zákazníkmi predovšetkým ľudia stredného veku a seniori. Dúfame však, že aj mladá generácia bude v prístupe voči svojmu zdraviu čoraz uvedomelejšia," hovorí Suzukiová.

Sofistikované toalety sa do Japonska najprv dovážali zo Spojených štátov, kde sa používali hlavne v nemocniciach. V čase hospodárskeho rozvoja v 80. rokoch sa pre Japoncov stali štandardom a dnes ich má doma minimálne 70 percent japonskej populácie.

Dnešné japonské záchody sa môžu pochváliť vyhrievanou záchodovou misou, možnosťou nastavenia prúdu i teploty vody zabudovaného elektronického bidetu aj teplovzdušným sušiakom pozadia.

Pri posledných modeloch sa veko toalety automaticky zdvihne, keď používateľ vstúpi do miestnosti. Muži môžu využiť špeciálne tlačidlo aj na zdvihnutie dosky. Pri odchode z miestnosti misa aj veko automaticky zase skĺznu do horizontálnej polohy.

Japonské záchody sú taktiež čoraz ekologickejšie a väčšina modelov teraz spotrebuje pri spláchnutí menej ako päť litrov vody, zatiaľ čo ešte pred pár rokmi to bolo 13 litrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu