Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zo Slovenska má byť v noci vidno polárnu žiaru!

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Polárnu žiaru, ktorú je bežne vidno len na územiach bližších k zemským pólom, by malo byť tentokrát vidieť aj v častiach planéty bližších k rovníku, vrátane Slovenska. Podľa amerických vedcov, ktorých cituje internetový spravodajský server o vesmíre Space.com, sa oplatí pozerať smerom na sever v noci z utorka na stredu.

Dôvodom, prečo by malo byť polárnu žiaru zrejme vidieť aj z území s nižšou zemepisnou šírkou, sú silné slnečné búrky a erupcie slnečného vetra, ku ktorým došlo v nedeľu. Plazma z vrchnej atmosféry Slnka bola navyše nasmerovaná priamo na Zem, čo je podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) veľmi neobvyklé.

Nedeľňajšie erupcie podľa NASA naznačujú, že Slnko sa po niekoľkoročnom útlme opäť prebúdza k životu. Posledné solárne maximum, teda obdobie zvýšenej slnečnej aktivity a častejších erupcií, bolo v roku 2001. Keďže cyklus slnečnej aktivity je jedenásťročný, ďalšie maximum by malo nastať v roku 2012.

Silný slnečný vietor už v minulosti viackrát spôsobil, že polárnu žiaru bolo vidno aj zo strednej Európy. V roku 2003 sa napríklad dala pozorovať aj zo severného Talianska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu