Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vojnové zranenia hlavy môžu spôsobiť epilepsiu aj po 30 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - U bývalých vojakov, ktorí utrpeli zranenia hlavy, sa môže objaviť epilepsia aj 30 rokov po vojne. Vyplynulo to zo štúdie, v ktorej vedci pozorovali veteránov z vojny vo Vietname. Posttraumatická epilepsia, ktorá sa prejavuje záchvatmi, je po poraneniach mozgu v boji bežná.

"Vojaci utrpeli omnoho ťažšie zranenia, než aké sa vyskytujú u civilistov. Takmer u polovice zranených sa vyvinie epilepsia. Je veľmi náročné ju liečiť," povedal expert na epilepsiu zo Saint Louis University v Missouri a bývalý dôstojník amerického námorníctva L. James Willmore. Štúdiu publikovali v magazíne Neurology ako súčasť dlhoročného pozorovania veteránov s poraneniami hlavy.

Je to už tretie vyhodnotenie tejto skupiny uskutočnené 35 rokov od zranení. Podľa neurológov 44 percent zo 199 sledovaných ľudí trpeli posttraumatickou epilepsiou. Pre porovnanie, záchvaty sa prejavili len u menej ako štyroch percent veteránov z Vietnamu bez poranení hlavy, čo je približne rovnaké číslo ako u bežnej populácie.

Jedenásť niekdajších vojakov malo po prvý raz záchvaty až v období medzi aktuálnym vyhodnotením štúdie a predchádzajúcim spred 15 rokov. Z pozorovaní mozgovej aktivity vyplynulo, že za nimi stojí skutočne vojnové zranenie. Zatiaľ nie je jasné, ako môžu zranenia spôsobiť epilepsiu o desiatky rokov neskôr.

Výskumníci našli pár dôkazov o tom, že na vine môžu byť určité gény. Tiež však zistili, že záchvaty sa vyskytujú najčastejšie u tých veteránov, ktorým v mozgu našli úlomky kovov. Napriek výskumom a štúdiám, vďaka ktorým možno predpokladať výskyt záchvatov u určitých skupín ľudí, ako sú veteráni alebo obete dopravných nehôd, nie je možné im zabrániť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu