Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mobily môžu zvyšovať riziko ušného šelestu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Pravidelné používanie mobilného telefónu môže zvýšiť riziko vzniku tinitu, ktorý sa prejavuje zvonením, hučaním alebo pískaním u ušiach, uvádza rakúska štúdia.

Do malého výskumu sa zapojilo sto ľudí trpiacich spomínaným ochorením a sto zdravých ľudí, pričom vedci porovnali ich používanie mobilného telefónu. Z výsledkov vyplynulo, že výskyt tinitu bol o 70 percent pravdepodobnejší u ľudí, ktorí používali telefón priemerne 10 minút denne, píše sa v časopise Occupational and Environmental Medicine.

Je známe, že vysoká intenzita hluku, úraz hlavy alebo niektoré lieky zvyšujú riziko tohto ochorenia uší. V mnohých prípadoch sú však dôvody neznáme. Výskumníci z viedenskej Medizinische Universität uviedli, že doterajšie dôkazy o súvislosti medzi používaním mobilných telefónov a tinitom boli neoficiálne, no ich malá štúdia naznačuje, že je potrebný ďalší výskum. Pre rozšírené používanie mobilných telefónov je dôležité aj mierne zvýšené riziko, uviedli.

Predovšetkým preto, že ochorenie môže v niektorých prípadoch hlboko zasahovať do každodenného života ľudí. Predpokladá sa, že približne 10 percent populácie trpí niektorou z foriem tinitu. V súčasnosti však nie je jasné, či sa ochorenie rozširuje. Vedci okrem iného zistili, že pri používaní mobilného telefónu celkovo viac než 160 hodín sa objavuje o 60 percent vyššie riziko ochorenia.

V štúdii rakúskych vedcov sa však objavili aj štatistické nezrovnalosti, pretože sa zistilo nižšie riziko u ľudí, ktorí urobili štyritisíc a viac telefonátov ako u ľudí s nižším počtom hovorov. Veronica Kennedy z British Tinnitus Association uviedla, že spojenie medzi tinitom a používaním mobilných telefónov je aj naďalej nedokázané a je preto podľa nej potrebný ďalší výskum. Informáciu zverejnila webová stránka news.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu