Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Van Gogh si neodrezal ucho sám, odťal mu ho Gaugin

(Zdroj: SITA)

NEMECKO - Vincent van Gogh si neodrezal ucho sám, ale prišiel oň v potýčke pred verejným domom s ďalším slávnym umelcom Paulom Gauginom. Podľa doterajších poznatkov si duševne chorý holandský maliar odrezal ucho britvou v roku 1888 v Arles v južnom Francúzsku.

Nemeckí vedci Hans Kaufmann a Rita Wildegans však tvrdia, že oficiálna verzia udalostí je nepresná a vo svojej publikácii po desaťročnom výskume dokazujú, že Gaugin odťal svojmu priateľovi van Goghovi ucho mečom. Informuje BBC.

V knihe vychádzajú z dobových svedectiev a listov oboch umelcov. Nemeckí experti uvádzajú, že spor Gaugina, ktorý bol výborný šermiar, sa skončil odťatím ucha, ktoré potom van Gogh zabalil do kusa látky a daroval prostitútke Rachel. Ako povedal Kaufmann, zatiaľ nie je jasné, či išlo o nehodu alebo úmysel zraniť van Gogha, hneď potom sa však obaja dohodli vyrozprávať polícii doteraz známy príbeh v záujme ochrany Gaugina. Tradičná verzia udalostí je založená na sporných a nepravdepodobných dôkazoch, a nie na existujúcich svedectvách, dodal Kaufmann. Gaugin neskôr odišiel na Tahiti, kde namaľoval niektoré zo svojich najslávnejších diel. Van Gogh zomrel v júli 1890 dva dni po tom, ako sa strelil do hrudníka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu