Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Objavili unikátne maľby apoštolov zo 4. storočia

Freska sv.Pavla Zobraziť galériu (2)
Freska sv.Pavla

RÍM - Unikátne vyobrazenie štyroch apoštolov Petra, Pavla, Ondreja a Jána objavili talianski archeológovia v rímskych katakombách svätej Tekly. Fresky pochádzajú z konca 4. storočia a podľa expertov sú to najstaršie maľby tohto typu. Oznámili to dnes tlačové agentúry DPA a AP s odvolaním na oficiálne zdroje.

"Objav týchto fresiek nám približuje, ako vyzeral kult apoštolov v ranom období kresťanstva a ako sa rozširoval," uviedla dnes vedúca reštauračných prác Barbara Mazzeiová.

"Svätého Petra síce poznáme už z dvoch malieb zo 4. storočia, ale toto je prvý známy kultový obraz, kde je vyobrazený sám," konštatoval vedúci archeologického tímu Fabrizio Visconti.

Archeologický výskum začal v katakombách svätej Tekly pred dvoma rokmi a už pred rokom referoval vatikánsky denník Osservatore Romano o nájdenej freske apoštola Pavla. Svätec je vyobrazený so svätožiarou, plešinou a briadkou.

Stáročné nánosy ílu a vápna reštaurátori z portrétov odstránili špeciálnym laserom, takže neboli poškodené farby originálnych malieb.

Katakomby svätej Tekly sa nachádzajú len asi pol kilometra od rímskej baziliky svätého Pavla za hradbami, kde je tento svätec pravdepodobne pochovaný. Uprostred katakomb je podzemná bazilika, v ktorej bola pochovaná svätá Tekla.

Kresťanské katakomby, ktoré nesú jej meno, vznikli v 3. storočí na základoch starého pohanského pohrebiska. Nad miestom nálezu vyrástla v 20. storočí kancelárska budova, stavebné práce však našťastie maľbám v katakombách neublížili. Nájdené fresky podľa archeológov zdobili hrobku bohatej Rimanky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu