Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Viedeň má najvyššiu kvalitu života, Bratislava 87.

Viedeň
Viedeň

PRAHA - Mestom s najvyššou kvalitou života je podľa prieskumov Viedeň, najhoršie sa vraj žije v Bagdade. Rakúska metropola sa na špici rebríčka, ktorý každý rok zverejňuje americká spoločnosť Mercer, umiestnila už vlani, iracké hlavné mesto sa na jeho konci drží už niekoľko rokov.

Rebríček zostavujú na základe 39 kritérií, rozdelených do 10 základných skupín. Medzi hlavné kritériá patrí napríklad bezpečnosť, politická a ekonomická stabilita, kvalita zdravotnej starostlivosti alebo možnosť kultúrneho vyžitia a rekreácie. Hlavným zmyslom prieskumu je poskytnúť spoločnostiam, ktoré posielajú svojich zamestnancov do zahraničia, dostatočné podklady pre výpočet príplatkov za prácu mimo domova.

Zoznamu už tradične kraľujú európske mestá. Prvú trojicu dopĺňajú švajčiarske metropoly Zürich a Ženeva. O štvrtú pozíciu sa delí kanadský Vancouver s novozélandským Aucklandom. Tie sú spolu so Sydney na 10. mieste jedinými mimoeurópskymi mestami v prvej desiatke. Zvyšné miesta v tejto skupine obsadil švajčiarsky Bern a západonemecké mesta Düsseldorf, Frankfurt a Mníchov.

Bratislava si tento rok polepšila o jednu priečku a skončila tak na 87. mieste. Pred hlavným mestom Slovenska sa však nachádzajú ostatné stredoeurópske metropoly ako Budapešť, Varšava i Praha, ktorá oproti minulému roku takisto stúpla o jednu priečku.

Z amerického kontinentu si najlepšie vedú kanadské mesta, na území USA sa najlepšie žije v Honolulu a v San Franciscu. New York, ktorý s indexom 100 slúži ako referenčné mesto, sa umiestnil na 49. mieste. Medzi ázijskými metropolami disponuje najvyššou kvalitou života Singapur (28.), z blízkovýchodných miest sa najlepšie umiestnil Dubaj.

Na poslednom mieste rebríčka skončil opäť Bagdad. Oproti vlaňajšku si síce opäť o niečo polepšil, za stredoafrickým Bangui, ktoré okupuje predposlednú priečku, ale zaostáva o takmer 13 bodov. Kvôli násilnostiam sa veľmi nízko v tabuľke umiestnil aj napríklad sudánsky Chartúm (218.) alebo kirgizský Biškek (209.), ktorý bol tento rok hodnotený prvýkrát.

V tohtoročnom rebríčku mestá hodnotili taktiež podľa takzvaného ekologického indexu, ktorý je podmienený kvalitou ovzdušia, vody alebo odpadových služieb. Najčistejším svetovým mestom sa stalo kanadské Calgary a najhoršie dopadlo zemetrasením zničené hlavné mesto Haiti Port-au-Prince.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu