Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Jazda na horskej dráhe môže spôsobiť stratu sluchu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Jazda na horskej dráhe vraj môže v niektorých prípadoch spôsobiť pasažierom dočasnú stratu sluchu. Príčinou je podľa odborníkov poranenie v dôsledku nedokonalého vyrovnania tlaku medzi vonkajším prostredím a dutinami sluchového orgánu (barotrauma).

Lekársky tím z amerického Detroitu na konferencii v Las Vegas varoval, že tento problém bude kvôli zvyšujúcej sa rýchlosti týchto atrakcií čoraz častejší. Zároveň však uviedol, že sa priaznivci tejto zábavy nemusia ničoho obávať, ak sa budú riadiť jednoduchými radami. Uviedol to dnes server BBC.

"Horské dráhy dosahujú čoraz vyššie rýchlosti, preto otolaryngológovia nemôžu brať túto novú príčinu barotraumy na ľahkú váhu. Na základe našich výskumov odporúčame pasažierom zostať počas jazdy tvárou dopredu, aby uši neboli vystavené plnej sile zrýchlenia," uviedla riaditeľka oddelenia otolaryngológie (ORL) z Detroitu Kathleen Yaremchuková. Barotrauma vzniká najčastejšie pri potápaní alebo pri cestovaní lietadlom.

Medzi jej typické príznaky patrí závrat, bolesť a subjektívny pocit praskania v uchu. V najvážnejších prípadoch môže dôjsť i k dočasnej strate sluchu. K zlepšeniu stavu pacientov dochádza v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní. Vyrovnať tlak v uchu môže napríklad zívanie alebo žuvanie žuvačky. Yaremchuková na konferencii v Las Vegas informovala o prípade, kedy sa počas jazdy na horskej dráhe obrátil mladík (24) na svoju priateľku a prehovoril na ňu.

Otočil sa však práve v okamihu, keď jazda dosiahla najvyššieho zrýchlenia, ktoré tak naplno zasiahlo jeho sluchový orgán. Dva dni potom začal mladík v pravom uchu cítiť silnú bolesť. Lekári pri vyšetrení zistili, že má poškodený zvukovod a zapálený ušný bubienok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu