Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slováci sú podpriemerní pijani

ilustračné foto
ilustračné foto

BRUSEL - Slováci podľa nového prieskumu Eurobarometer zďaleka nepatria medzi najväčších pijanov alkoholu v Európskej únii a hravo ich prekonávajú Portugalci, Taliani, Španieli, či Česi. Každý deň pijú alkohol len približne štyri percentá Slovákov. V Portugalsku, ktorého obyvatelia pijú alkohol vôbec najčastejšie, je to takmer každý druhý deň.

O niečo častejšie ako Slováci pijú alkohol v Česku, kde si ho každý deň doprajú zhruba 4% obyvateľov. Priemer Európskej únie je v tomto prípade 14%, čo Slovensko radí až na 21. miesto spomedzi 27 členských štátov.

Menej časté pitie alkoholu si pritom Slováci ani Česi nenahradzujú tým, že vypijú väčšie množstvo destilátov. Viac než polovica z nich väčšinou vypije len jeden až dva "poháre", čo takmer presne odpovedá i celoeurópskemu priemeru. Viac než päť alkoholických nápojov pri jednej príležitosti za posledných 30 dní malo iba 17% Slovákov.

EÚ práve hranicu piatich alkoholických nápojov pri jednej príležitosti považuje za opíjanie se. V tomto smere sa najčastejšie opíjajú Íri (44%), Rumuni (39%) a Nemci (36%), priemer celej európskej dvadsaťsedmičky je 29%. Najmenej opitých obyvateľov za uplynulý mesiac bolo v Lotyšsku (11%), Švédsku (13%) a Luxembursku (14%).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu