Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stav tepien sa u bývalých fajčiarov môže zlepšiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATLANTA - Tepny ľudí, ktorí prestali fajčiť, po roku bez cigarety môžu fungovať lepšie. To u bývalých fajčiarov môže znížiť riziko vzniku srdcového ochorenia.

Ukázala to štúdia amerických vedcov, o ktorej informovala agentúra AP. Zlepšenie lekári zaznamenali aj napriek tomu, že ľudia, ktorí s fajčením prestali, pribrali priemerne štyri kilogramy. Výskum robili vo Wisconsinskej univerzite v Madisone na 1500 fajčiaroch, ktorým v odvykaní pomáhali piatimi rôznymi spôsobmi. Po roku sa podarilo s fajčením prestať 36 percentám z nich.

Pred začatím a rok po ukončení experimentu vedci ultrazvukom testovali, ako dobre tepny umožňujú prietok krvi. Škrtidlom prerušili na niekoľko minút tok krvi na predlaktí a potom merali, ako hlavná tepna reagovala na jeho obnovenie. Funkcia tepien sa u ľudí, ktorí sa cigariet vzdali, zlepšila o percento. Kôrnatením tepien sa často začínajú ochorenia srdca.

"Nevyzerá, že je to veľa, ale štúdia ukazuje, že to predstavuje o 14 percent menšie riziko srdcového ochorenia," povedal vedúci výskumu James Stein. Zlepšila sa aj hladina takzvaného dobrého cholesterolu.

Zatiaľ je známe, že u bývalých fajčiarov je menšie riziko vzniku rakoviny pľúc. Podľa AP ide o prvý veľký klinický experiment, ktorý ukázal aj rýchle zmeny vo fungovaní tepien. Výsledky boli zverejnené v odbornom časopise Journal of the American College of Cardiology. V výskume budú lekári pokračovať ešte dva roky, aby zistili, či sa stav tepien ešte zlepší.

Fajčenie podľa zdravotníckych štatistík každoročne pripraví o život šesť miliónov ľudí na celom svete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu