Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odhalili sochu vytvorenú z viac ako 85 tisíc kľúčov

Socha postavená z desiatok tisíc kľúčov
Socha postavená z desiatok tisíc kľúčov

PRAHA - Šesťmetrovú plastiku zostavenú z desiatok tisíc kľúčov dnes na pražskom námestí Franza Kafku odhalil výtvarník Jiří David. "Kľúčovou sochou" chce vraj umelec prispieť k diskusii o situácii v českej spoločnosti 20 rokov po zamatovej revolúcii.

Plastiku tvoria nápis Revolúcia, písmená stoja nad sebou, najväčšie "R" postupne drví všetky, ktoré sú pod ním. Podľa Davida dielo symbolizuje revolúciu, ktorá požiera sama seba.

Socha je zostavená z rôznych fontov, napríklad "R" pripomína písmenko úvodného názvu novín Rudé právo, niekdajšieho denníka komunistickej strany. Písmeno "E" je použité z nápisu na toaletnom papieri predávanom za socializmu, "V" má symbolizovať vatu a posledné spodné "E" má pripomínať roztreštenú komunistickú legitimáciu. Celý nápis má potom podľa výtvarníka tiež vyjadrovať, že nie všetko je dané a že ani súčasná politika nie je definitívna.

Agentúra Dobrý deň, ktorá eviduje české rekordy vo všetkom možnom, hneď dnes sochu zapísala do českej knihy rekordov. Je zostavená zo 85 000 kľúčov a pracovalo sa na nej 2 700 hodín. Kľúče zozbierali ľudia z celého Česka, ktorí cez internet hlasovali o návrhoch, kam plastiku umiestniť. Zvíťazila Praha, socha z námestia Franza Kafku poputuje aj do ďalších českých a moravských miest, potom sa bude hľadať definitívne miesto v Prahe.

"Objekt predstavuje osobnú polemiku s vývojom v Českej republike. Nejde určite o oslavný pomník alebo naopak o kritické dielo. Plastika vyjadruje nesúlad, ktorý pri pohľade na dnešnú spoločnosť a politiku pociťujem," hovorí o svojej práci David.

Vznik kľúčovej sochy podporil jeden z mobilných operátorov, ktorý pri príležitosti dvadsiateho výročia 17. novembra 1989 usporiadal verejnú zbierku kľúčov. Ľudia do jeho predajní priniesli celkom 85 741 kľúčov. Všetky informácie je možné nájsť na adrese www.klicovasocha.cz.

53-ročný David patrí k významným súčasným umelcom v Česku. Zaoberá sa rôznymi žánrami a médiami. V 80. rokoch bol jedným zo zakladateľov skupiny Tvrdohlaví. Veľký ohlas aj mimo Slovenska vzbudili napríklad fotografické výstavy Skryté podoby alebo Bez súcitu.

David pôsobí tiež ako pedagóg, publicista a kritik. Je glosátor umeleckého diania aj kultúrnej politiky. Minulý rok mu Galéria hlavného mesta Prahy zorganizovala retrospektívu, neskôr ju videli aj návštevníci Moravskej galérie v Brne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu