Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rathovi sa nemusia ospravedlniť sa karikatúru Hitlera

Karikatúra Davida Ratha
Karikatúra Davida Ratha

PRAHA - Stredočeský hajtman a poslanec ČSSD David Rath neuspel vo svojom spore s vydavateľstvom Ringier kvôli karikatúre. Na titulnej strane týždenníka Reflex sa vo februári objavil ako nacistický diktátor Adolf Hitler. Vydavateľstvo sa mu nemusí ospravedlňovať. Podľa sudcu Tomáša Novosada mala karikatúra reálny základ.

Rozhodnutie nie je právoplatné. Rathov právnik povedal, že sa proti verdiktu odvolá. Hajtman už pred začiatkom rokovania vyhlásil, že je pripravený spor dotiahnuť až na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. V Európe je podľa neho absolútne neprípustné, aby bol akýkoľvek žijúci politik vyobrazovaný ako najväčší masový vrah v dejinách ľudstva.

Sudca sa však priklonil na stranu vydavateľstva, ktoré tvrdilo, že karikatúra môže byť ostrá a má čitateľa pobaviť. Navyše podľa neho nebolo Rathove vyobrazenie natoľko neslušné, aby nebolo prípustné.

Podľa sudcu mala karikatúra aj reálny základ, najmä hajtmanov výrok v Lidových novinách, kde hovoril o receptoch nacizmu na riešenie ekonomickej krízy. Ďalšími dôvodmi, prečo mohol Reflex montáž použiť, boli výroky Rathových spolupracovníkov na jeho adresu alebo hajtmanove slová o jeho protivníkoch. Na súde sa hovorilo napríklad o Rathovom prirovnaní prezidenta Václava Klausa ku Klementovi Gottwaldovi.

Šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr už pri minulom súdnom pojednávaní uviedol, že karikatúra reagovala práve na sudcom spomínaný článok. Tvrdil tiež, že rozsiahle čistky v Stredočeskom kraji po nástupe Ratha svedčia o jeho totalitných praktikách a uplatňovaní moci.

"My sme zobrazili pána Ratha ako kombináciu klauna a diktátora, ako kríženca Adolfa Hitlera a Charlie Chaplina," uviedol. Hajtman však označil fotomontáž za nechutný útok, ktorý nemá vo svete obdobu. Časopis ale údajne urazil aj jeho rodinu, ktorá z jednej časti zahynula v koncentračných táboroch.

Súd zamietol aj druhú časť Rathovej žaloby, v ktorej žiadal ospravedlnenie za článok Reflexu Arbeit macht Rath, ktorý je parafrázou hesla Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje). Ten dávali nacisti nad brány koncentračných táborov. Podľa neho v ňom časopis použil nepravdivé citácie podpredsedu ČSSD Zdeňka Škromacha. Škromach podľa článku okrem iného prirovnal hajtmana k zosnulému rakúskemu pravicovo populistickému politikovi Jörg Haider. Škromach na súde oznámil, že si na rozhovor nepamätá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu