Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Od Antarktídy sa oddelila kryha veľkosti Luxemburska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

ANTARKTÍDA - Od ľadovcov v Antarktíde sa oddelila kryha veľká ako Luxembursko po tom, čo do nej narazil iný veľký ľadový blok. Informovali o tom vedci, ktorí sa obávajú, že to spôsobí zmeny v cirkulácii oceánov. Kolízia, ktorá sa stala niekedy v polovici februára, spôsobila, že sa z pobrežia Antarktídy uvoľnil veľký kus ľadu.

K takýmto zrážkam zvykne dochádzať približne každých 50 až 100 rokov. Podľa vedcov má tento prírodný fenomén takú silu, že môže ovplyvniť cirkuláciu oceánov a znížiť úroveň kyslíka vo vodách na celom svete, čo môže mať vplyv aj na klímu. Obe kryhy teraz plávajú spolu a sú vzdialené asi 150 kilometrov od Antarktídy, uviedol geológ Neal Young z Australian Antarctic Division.

Väčšia z nich má približne 2 500 štvorcových kilometrov, čo je porovnateľné s rozlohou Luxemburska. Young predpokladá, že bloky sa budú pohybovať smerom na západ pozdĺž Antarktídy. Neočakáva však, že dorazia až k Austrálii pretože sú podľa jeho slov veľmi pomalé. Vedci sa domnievajú, že za odtrhnutie krýh nie sú zodpovedné klimatické zmeny, ale prírodné procesy v ľadových vrstvách.

Obávajú sa dopadu, aký bude mať masívne premiestňovanie ľadu na oceánske prúdenie. Informáciu zverejnila webová stránka abc.es.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu