Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Dobrodružná plavba loďou skončila smrťou v Antarktíde

(Zdroj: Jupiterimages)

WELLINGTON - Barbara Johnsová (93), dcéra novozélandského biológa Edwarda Nelsona, ktorý sa v roku 1912 zúčastnil ako člen sprievodného tímu nešťastnej Scottovej výpravy na južný pól, zomrela v stredu v Antarktíde, kam prišla po stopách svojho otca.

Oznámila to dnes agentúra AP. Johnsovú delili len dni od doplávania k miestu poľného laboratória jej otca v Antarktíde, keď zomrela na následky zranenia hlavy. Utrpela ich, keď v búrke spadla na palube lode. Novinárom to oznámil Rodney Russ, šéf expedície.

Otec Johnsovej Edward Nelson bol členom výpravy Roberta Falcona Scotta, ktorú do Antarktídy dopravila loď Terra Nova. Scott viedol výpravu polárníkov, ktorí v januári 1912 dorazili na južný pól, kde zistili, že ich predišiel Nór Roald Amundsen.

Pri návrate Scott i jeho štyria spoločníci zomreli od hladu a zimy. Nelson bol členom podporného Scottovho tímu a samotnej cesty k pólu sa nezúčastnil. Johnsová, ktorá mala britské občianstvo a žila v Španielsku, vyplávala do Antarktídy na palube novozélandskej turistickej lode Spirit of Enderby a bola 300 kilometrov od Antarktídy, keď na palube spadla.

"Poskytli sme jej liečbu, ale Barbara už bohužiaľ nenadobudla vedomie a zomrela," povedal Russ. Do Antarktídy šla so svojím synom Andrewem Hayom (65).

Spirit of Enderby dokončí plavbu k Antarktíde, kde budú účastníci cesty na počesť Johnsovej držať minútu ticha. Podľa Russe bola Johnsová neuveriteľná žena, nesmierne nadšená, že uvidí laboratórium svojho otca. "Veľa o tom rozprávala. Bola to úžasná dáma s veľkou odvahou," dodal Russ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu