Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

V SAE volia najkrašie ťavy, missky môžu závidieť ceny

ilustračné foto
ilustračné foto

DUBAJ - V najmenšom zo siedmich Spojených arabských emirátov, v Adžmáne, dnes vrcholí súťaž krásy tiav. Do finále sa po trojdňovom meraní a bodovaní dostalo desať krásavcov a krások, za ktoré môžu ich majitelia žiadať v prepočte až 3,2 milióna eur.

Majitelia dvoch najkrajších zvierat dostanú luxusné automobily, zvyšní peniaze v hotovosti.

Viac ako o ne ide ale o povesť a dobré meno chovateľov, pretože SAE sú krajinou ťavých dostihov a tiež aukcií, na ktorých sa tieto vytrvalé púštne zvieratá predávajú. Vláda kmeňom prispieva na chov, pretože chce udržať jeho kvalitu.

Posúdiť krásu ťavy nie je ľahké. Telá zvierat sú pomyselne rozdelené do piatich častí a za dokonalosť každej z nich môžu porotcovia udeliť až 20 bodov. Hodnotí sa dĺžka krku, krivka hrbu, stavba tela, výška a celkový vzhľad. Majitelia musia tiež prísahou potvrdiť, že je zviera z dobrého rodu. "Prisahám, že táto ťava je z miestneho čistokrvného chovu a že ja som jej jediný majiteľ," povedal muž stojaci vedľa jedného z finalistov.

Keď súťaž skončí, bude zahájená aukcia, ktorej sa zúčastnia Arabi z celej oblasti Perzského zálivu. Jeden z účastníkov tvrdí, že za najlepšie zvieratá sa môže dostať aj 16 miliónov dirhamov, teda 3,2 milióna eur.

Prehliadky tiav sa konajú v Adžmáne a ďalšom emiráte Abú Zabí trikrát do roka a okrem obyvateľov SAE na ne chodia aj Ománci a Katarci. "Chceme touto slávnosťou povzbudiť cestovný ruch a aj chrániť miestnej tradície," povedal výkonný riaditeľ podujatia salal Razzak Šimrí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu