Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Deťom odoberá odtlačky ako dôkaz, že chodia do kostola

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Metódou, ktorú využívajú skôr kriminalisti, sa inšpiroval kňaz v poľskom mestečku Gryfów Slonsko. Aby zistil, či deti chodia na prípravu k birmovke a na omše, umiestnil pri vchode do kostola zariadenie, ktoré im sníma odtlačky prstov.

Jeho inovácia sa však nepáči Úradu pre ochranu osobných údajov, ani ombudsmanovi, napísal dnes denník Gazeta Wroclawska. Deti vždy pred vstupom do kostola priložia prst na zariadenie a počítač, v ktorom sú ich odtlačky prstov uložené, zaznamená, že poctivo na prípravu alebo na omšu prišli. Kňaz Gregorz Sowa, ktorý s týmto nápadom prišiel, hovorí, že je to rýchly spôsob ako skontrolovať 250 detí, ktoré má na starosti. Mladí nič proti tomu, aby im kňaz snímal odtlačky prstov nemajú, súhlasí s tým aj väčšina rodičov.

Avšak našli sa aj takí, ktorým sa to nepáči a ktorí sa kvôli tomu obrátili na ombudsmana a úrad pre ochranu osobných údajov. Obe inštitúcie sa zhodli na tom, že by kňaz nemal zhromažďovať osobné údaje svojich "ovečiek".

"O oprávnenosti snímania odtlačkov prstov od ľudí, ktorí sa pripravujú na birmovku, za účelom kontroly, či sú prítomní v kostole, možno pochybovať," cituje list hovorca úradu pre ochranu osobných údajov Malgorzatu Kalužyńskú-Jasakovú. Podotkla, že existujú iné spôsoby ako zistiť, či deti prišli do kostola alebo nie. Úrad preto vyslal list lehnickému biskupovi Stefanovi Cichému, v ktorom mu pripomenul, že súd v prípade, keď zamestnávateľ kontroloval, ako dlho jeho zamestnanci pracujú, pomocou odtlačkov prstov, dospel k záveru, že to ide robiť aj inými spôsobmi. Biskup na list stále neodpovedal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu