Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Japonsko prijalo zákon o snímaní odtlačkov prstov cudzincom na letiskách

TOKIO - Cudzinci cestujúci do Japonska budú pri prílete odfotografovaní a budú im odobraté odtlačky prstov na základe zákona, ktorý včera schválil japonský parlament v rámci boja proti terorizmu.

Skupiny na ochranu ľudských práv a právnici však varujú, že zákon bude porušovať ľudské práva a zasahovať do súkromia jednotlivcov. Nový zákon, ktorý postupne schválila dolná i horná komora parlamentu, oslobodzuje od povinnosti nechať sa vyfotografovať a odobrať odtlačky prstov deti mladšie ako 16 rokov, diplomatov a "zvláštnych trvalých obyvateľov" vrátane etnických Kórejcov. Zákon umožňuje Japonsku deportovať ktoréhokoľvek prichádzajúceho cudzinca, u ktorého vznikne podozrenie, že by mohlo ísť o teroristu a vyžaduje od lietadiel a lodí prichádzajúcich do Japonska predložiť vopred zoznam cestujúcich. O dátume, kedy tieto opatrenia začnú platiť, rozhodne vláda zvláštnym nariadením.

Podľa policajnej správy, zverejnenej minulý rok v decembri, hrozí Japonsku zvýšené riziko teroristického útoku kvôli jeho tesným väzbám na Spojené štáty. USA zaviedli odoberanie odtlačkov prstov a fotografovanie prichádzajúcich osôb v roku 2004.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu