Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nezvyčajné povolanie: Žena v pitevni

Patologička Vlasta Vyhnálková sa snaží čo najpresnejšie určiť príčinu i spôsob smrti človeka. Zobraziť galériu (3)
Patologička Vlasta Vyhnálková sa snaží čo najpresnejšie určiť príčinu i spôsob smrti človeka.

KOŠICE - Atraktívna a citlivá Vlasta Vyhnálková (40) sa takmer denne pozerá smrti do očí. Na pitevný stôl k nej sa dostanú ľudia, ktorí neodišli z tohto sveta dobrovoľne. Vybrala si totiž povolanie súdnej lekárky, ktoré je v našich končinách pre ženu neobvyklé. Málokto však vie, že okrem pitvania tiel táto profesia zahŕňa i písanie odborných posudkov a množstvo výjazdov na miesta, kde sa zločiny udiali.

Matka dvoch detí robí to, čoho sa často boja i muži. Pre ňu je to práca ako každá iná. "Snažím sa čo najpresnejšie určiť príčinu i spôsob, akým dotyčný človek odišiel z tohto sveta. Či už vlastnou rukou, alebo mu v tom niekto pomohol. Zo skúsenosti viem, že miesto činu je zrkadlom posledných hodín a minút života človeka. Dať telo do súvisu s miestom činu znamená v mnohých prípadoch zistiť príčinu i mechanizmus skonu," hovorí.

"Smrť je pre ľudí mimoriadne ťažká situácia. Úlohou súdneho lekára je porozumieť mŕtvemu a povedať zaňho to, čo jeho telo hovorí. Smrť teda pre mňa neznamená koniec," konštatuje V. Vyhnálková.

Ak jej privezú na pitvanie dieťa, musí sa jednoducho odosobniť. "Najviac mi je ľúto tých, ktorí pri skone veľmi trpeli. Pri niektorých vraždách ide o nešťastnú náhodu. Dvaja partneri sa pohádajú a jeden z nich siahne po noži. Zaženie sa a trafí akurát srdce. Ranený človek tak zomrie veľmi rýchlo a dá sa povedať, že i bezbolestne. Sú i také prípady, keď vrah svoju obeť týra. Rozleptáva ju kyselinou, alebo jej láme telo a pre toho človeka je potom smrť vykúpením. V mnohých prípadoch je smrť úplne zbytočná. Stačí iba malá nepozornosť, na ktorú doplatí nevinný človek. A to aj pri obyčajnej dopravnej nehode," objasňuje V. Vyhnálková, ktorá je životná optimistka a smrť berie ako súčasť života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu