Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

KDH proti "energetickej chudobe", potrebuje miliardu

Pavol Hrušovský a Martin Fronc.
Pavol Hrušovský a Martin Fronc. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) navrhuje zriadiť Fond na obmedzenie energetickej chudoby, ktorý by mal eliminovať dopady zvyšovania cien energií na najviac ohrozené domácnosti a skupiny obyvateľov.

Fond by mal poskytovať nielen príspevok na elimináciu medziročného nárastu cien energií, ale aj motivovať ľudí k znižovaniu spotreby energií nákupom domácich spotrebičov s nižšou spotrebou, či využívaním moderných technológií, povedal dnes na tlačovej besede poslanec Európskeho parlamentu za KDH Ján Hudacký. Na konštituovaní fondu by sa mali podieľať všetky relevantné ministerstvá ako aj energetické spoločnosti.

Podľa odhadov by prostriedky z fondu mohlo využívať okolo 100-tisíc ľudí a domácností. Do fondu by prispievali predovšetkým energetické spoločnosti, od najmenších po najväčších, dodal Hudacký. Podľa neho by mal fond disponovať s čiastkou okolo jednej miliardy korún (33 mil. €). Je presvedčený, že ak by na Slovensku takýto fond vznikol, boli by sme pred ostatnými krajinami Európskej únie v predstihu.

Očakáva totiž, že k takémuto kroku bude postupne nabádať členské krajiny Európska komisia, ktorá sa touto otázkou zaoberá už v súčasnosti. KDH je znepokojené politikou súčasnej vlády v oblasti energetiky.

„Vyjadrenia predsedu vlády Roberta Fica o prípadnom vyvlastnení energetických monopolov a konkrétne kroky vlády v tejto oblasti v nás vyvolávajú znepokojenie o ďalšom ekonomickom vývoji SR, povedal poslanec Národnej rady SR za KDH Július Brocka.

Vláda podľa neho pod zámienkou ochrany spotrebiteľa a domácností v súvislosti s rastom cien energií prichádza namiesto snahy o ďalšiu liberalizáciu trhu s energiami a priťahovania investorov skôr so sériou hrozieb a populistických vyhlásení a návrhmi tvrdých opatrení, ktoré viac pomáhajú bohatým ako chudobným.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu