Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

September sa zaradil medzi 10 najteplejších v histórii meraní

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročný september sa zaradil medzi desať najteplejších v histórii meraní. Vyrovnal sa deviatemu mesiacu z roku 2006, keď v úvode jesene bolo na Slovensku taktiež pekné a slnečné počasie. Povedal to klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Faško.

Letné počasie pretrvalo aj v úvodných dňoch októbra, keď padlo niekoľko denných teplotných rekordov, počas nasledujúcich dní sa však podľa predpovedí výraznejšie ochladí.

Priemerná septembrová teplota, ktorú namerali v Hurbanove, dosiahla podľa Faška úroveň 17,7 stupňa Celzia. "Presne rovnaká bola aj v roku 2006," poznamenal klimatológ. Napríklad vlani bola priemerná teplota v septembri nameraná v rovnakom meste 15,3 stupňa Celzia a v roku 2007 len 13,8 stupňa Celzia.

Vôbec najteplejšie septembre v histórii meraní v Hurbanove, ktoré sa začali v roku 1871, boli v rokoch 1932 a 1942, keď ortuť teplomera v priemere vystúpila na 19,2 stupňa Celzia. Mimoriadne teplý bol deviaty mesiac roka podľa Faška aj v roku 1999, 1982 a 1947, keď meteorológovia namerali v priemere viac než 18 stupňov Celzia. Teplejší než tohtoročný september bol rovnaký mesiac aj v roku 1975 a 1948, dodal Faško.

Teplé septembrové počasie pretrvalo aj v úvode októbra. Letné teploty namerali meteorológovia tiež počas noci, hoci v tomto období sú už výrazne dlhšie, než v júni či júli, a preto je väčší predpoklad, že sa vzduch ochladí. Napríklad 7. októbra bola najnižšia teplota nameraná na bratislavskej Kolibe 18,1 stupňa Celzia, povedal Faško.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu