Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zabudnite na písanie SMS, stačí ich diktovať

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

LIBEREC - Technická univerzita v Liberci vyvinula nový program, ktorý umožňuje diktovať SMS správy mobilnému telefónu. Program, ktorý vyslovenú vetu pomerne presne prepisuje na displej mobilu, predstavili minulý týždeň na konferencii vo Veľkej Británii.

Prepisu hovoreného slova sa univerzita venuje už niekoľko rokov, vyvinula aj program pre počítače, ktorý využívajú súdy alebo postihnutí. "Existujú dve verzie diktovacieho mobilu. Buď sa program rozoznávajúci reč nahrá priamo do telefónu, alebo sa telefón pripojí na internet k vzdialenému serveru, ktorý celú prácu urobí za neho," povedal denníku MfD Jan Nouza z libereckej univerzity, ktorý tím vedie.

V prvom prípade telefón pracuje so slovníkom o objeme štvrť milióna výrazov. Keďže telefón sám spracováva reč pomalšie, človek musí diktovať s krátkymi pauzami medzi slovami, ktoré sa postupne objavujú na displeji. Pri diktovaní cez internet je slovník bohatší a diktujúci môže hovoriť súvisle, za mobilný internet ale platí.

"Pre mobilných operátorov by to mohlo byť zaujímavé ako ďalšia dátová služba," poznamenal Petr Herian z firmy Newton Technologies, ktorá telefóny s univerzitou skúša. S programom na diktovanie SMS dokážu pracovať len drahšie telefóny, ktoré v sebe majú operačný systém - teda prístroje za cenu od 5000 korún.

"Už vyjednávame s firmami, ktoré podnikajú v mobilnej komunikácii," hovorí Herian. Pred uvedením na trh zostáva vyriešiť už len niekoľko problémov - napríklad ako zabrániť pirátskemu kopírovaniu programu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu