Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SMS-ky ponúkajú testovanie na HIV zadarmo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ADDIS ABEBA - Pred etiópskymi novým rokom, ktorý sa začne 11. septembra, dostávajú majitelia mobilných telefónov textové správy s prianím a zároveň ponukou na testovanie na vírus HIV zadarmo. Napísala o tom agentúra Reuters.

"Nový rok! Nový život! Nechajte sa otestovať s Vaším partnerom na HIV, otestujte Vaše deti a rozjasnite budúcnosť Vašej rodiny! Skúška zadarmo. Šťastný nový rok!"

Správy tohto znenia dostávajú pred začiatkom miestneho nového roka majitelia mobilných telefónov, ktorých je v Etiópii asi 2,5 milióna.

Etiópia sa stále drží kalendára, ktorému sa do každého roku darí vtesnať 13 mesiacov, a vďaka ktorému táto africká krajina vstúpila do 21. storočia až v roku 2007. Rok 2002 sa tak podľa etiópskeho kalendára začne v piatok 11. septembra.

V druhom najľudnatejším africkom štáte s 80 miliónmi obyvateľov sa predtým na HIV/AIDS testovalo približne pol milióna ľudí ročne. Vďaka propagačným kampaniam, ktoré majú zabrániť šíreniu tejto smrteľnej choroby, bolo vlani otestovaných 5,8 milióna osôb.

V Etiópii žije asi 1,1 milióna ľudí nakazených vírusom HIV. Detský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že choroba AIDS tu pripravila o rodičov viac ako 900 tisíc detí. Celosvetovo je vírusom HIV nakazených asi 33 miliónov ľudí. Väčšina ich žije v Afrike a ďalších rozvojových štátoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu