Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Odhalili príčinu úniku vodíka z Endeavour

Endeavour
Endeavour

CAPE CANAVERAL - Technici amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) si myslia, že odhalili príčinu úniku vodíka z raketoplánu Endeavour.

Podľa manažéra vesmírneho raketoplánového programu Johna Shannona to spôsobila vychýlená doska spájajúca vetraciu trubičku pre vodík s externou palivovou nádržou. Problém si podľa neho po prvý raz všimli pri tankovaní. "Technici sa pripravujú na otestovanie plánu opravy tým, že naplnia externú palivovú nádrž tekutým vodíkom a tekutým kyslíkom," uvádza sa vo vyhlásení NASA.

Pre spomínaný únik vodíka odložili štart raketoplánu Endeavour už dvakrát. Nový štart misie STS-127 je naplánovaný na 11. júla na 19:39 EDT (12. júla o 01:39 stredoeurópskeho letného času). Endeavour vynesie do vesmíru poslednú časť japonského laboratória a nového obyvateľa Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Po spojení raketoplánu so stanicou bude na ISS 13 ľudí, čo je doteraz najvyšší počet. Počas 16-dennej misie majú astronauti vykonať päť výstupov do otvoreného vesmíru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu