Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Muži vraj vymierajú, ale tak skoro to nebude

(Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN - Muži sú na ceste k vymretiu. Ich gény vysychajú, rovnako ako mužský chromozóm Y. Tvrdí to britská bádateľka Jennifer Gravesová. Pre najbližšiu budúcnosť ale netreba mať obavy. Chromozóm Y by sa totiž podľa Gravesovej mohol vyčerpať niekedy počas piatich miliónov rokov.

Okrem toho vedkyňa hovorí, že muži by mohli ísť cestou rovnako ako hlodavce, ktoré sú schopné reprodukcie, aj keď nemajú kľúčové gény tvoriace chromozóm Y. Napísal to dnes britský The Daily Telegraph. Podľa Gravesovej pred 300 miliónmi rokov obsahoval chromozóm Y 1400 génov.

Dnes ich má 45, takže "pri tomto tempe sa gény chromozómu Y vyčerpajú asi za päť miliónov rokov". "Veľká otázka je, čo bude potom," uviedla. Za dobrú správu označila to, že niektoré druhy hlodavcov - hraboši rodu Ellobius alebo japonské krysy - nemajú žiadny chromozóm Y ani gén SRY, ktorý je zodpovedný za začatie vývoja samčieho pohlavia, "a pritom po svete pobehuje množstvo týchto hrabošov a potkanov.

Takže prácu musel prevziať nejaký iný gén a my by sme radi vedeli, ktorý to je, "dodala. Podľa nej by sa tiež mohol v budúcnosti vyskytnúť aj iný druh ľudských bytostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu