Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Delfíny zaútočili na mláďa

BRATISLAVA - Dospelé delfíny guayanské sa pokúsili zabiť práve narodené mláďa z ich vlastného druhu. Ako uviedla BBC, je to vôbec prvý známy prípad pokusu týchto delfínov zabiť novorodenca. Aj keď ide o bežné správanie sa u mnohých druhov cicavcov, zabitie práve narodeného mláďaťa je medzi veľrybami veľmi zriedkavé.

Sú známe len dva podobné prípady u delfína skákavého, posledný však naznačuje, že takéto správanie je bežnejšie, ako bolo známe. Delfín guayanský žije v povodí Amazonky alebo v oceáne v pobrežných oblastiach od Brazílie po Nikaraguu.

Dospelé samce sú známe agresivitou voči sebe v období párenia, nikdy však neboli známe útočnosťou alebo násilím voči mladším členom ich druhu. Prípad zaznamenali v brazílskom zálive Sepetiba biologičky Mariana Nery z Čílskej univerzity vo Valdivii a Sheila Simao z Federálnej vidieckej univerzity v brazílskom Rio de Janeiro.

Ráno 20. decembra 2006 uvideli skupinu šiestich dospelých delfínov guayanských, ako sa približujú k samici s jej novorodeným mláďaťom. Dvaja zo skupiny oddelili mláďa od matky. Samička začala robiť únikové manévre v snahe obísť votrelcov.

Ďalší štyria ju však obkľúčili, narážali do nej a zmarili akýkoľvek pokus matky dostať sa k mláďaťu. Samička sa často ukazovala s bruchom na vodnej hladine, zrejme na znak pasivity alebo sexuálnej pripravenosti. O štyri metre ďalej dva zostávajúce samce potopili mláďa pod vodu, potom ho vyhodili do vzduchu a opäť pod vodu.

Mláďa zostalo dezorientované a plávalo už len s problémami. Aj keď biologičky uvideli matku aj o niekoľko dní, mláďa už nevideli. "Myslíme si, že zranenia, ktoré utrpelo, boli smrteľné," uviedli v článku pre časopis Marine Mammal Science. Podľa nich je to ďalší dôkaz, že delfíny zabíjajú mláďatá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu