Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V tabakovom dyme odhalili rakovinotvorné látky

BRATISLAVA - Vedci odhalili v tabakovom dyme dve látky priamo spôsobujúce rakovinu pľúc, čo podľa nich pomôže v budúcnosti predpovedať, u ktorých fajčiarov sa choroba môže rozvinúť. Ako uviedli, u ľudí s vysokou koncentráciou vedľajšieho nikotínového produktu NNAL v moči je dvojnásobne vyššie riziko rakoviny pľúc.

Fajčiari s vysokou hladinou NNAL v moči, ale aj ďalšou zložkou nikotínu známou ako kotinin sú osemnásobne náchylnejší ochorieť v porovnaní s fajčiarmi s nižšími úrovňami oboch látok. Zistenia podľa vedcov môžu vysvetliť, prečo niektorí rakovinu dostanú a iní nie, keďže štatisticky nadobudne smrtiacu chorobu jeden z desiatich fajčiarov.

"Fajčenie vedie k rakovine pľúc, v tabakovom dyme je však okolo 60 možných karcinogénov, a čím presnejšie budeme môcť identifikovať vinníka, tým lepšie budeme vedieť predpovedať riziko," uviedol Ťian-Min Jüan z univerzity v americkej Minnesote, ktorý predstavil výsledky výskumu Americkej asociácie pre výskum rakoviny v Denveri.

Výskum na zvieratách už predtým ukázal, že pri vysokej koncentrácii NNAL je väčší výskyt pľúcnej rakoviny, účinok látky na ľudí však nebol doteraz celkom zrejmý. Vedci po dlhodobom výskume zlúčili údaje z dvoch veľkých čínskych štúdií zahŕňajúcich 50 tisíc mužov a žien vo veku 45 až 74 rokov, u ktorých zisťovali silu fajčenia, stravovacie zvyky a ďalšie faktory životného štýlu, a odoberali im krv a vzorky moču.

Jüan a jeho kolegovia identifikovali 246 fajčiarov, u ktorých sa neskôr rozvinula rakovina pľúc, a 245, ktorí zostali zdraví po 10 rokoch od prvých vyšetrení v rámci výskumu. Podľa vedeckého tímu, v ktorom boli aj odborníci z Národnej univerzity v Singapure a Inštitútu rakoviny v Šanghaji, môže byť výskum východiskovým bodom nového spôsobu predpovedania rizika rakoviny pľúc.

"Našim cieľom je v nasledujúcich troch až piatich rokoch zhromaždiť tieto údaje, aby mohli byť použité ako skríningový test pre fajčiarov s cieľom varovať ich pred rizikom, ktoré im hrozí," dodal Jüan. Rakovina pľúc ročne zabíja 1,2 milióna ľudí a v rámci úmrtí na rakovinové ochorenia je celosvetovo na prvom mieste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu