Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Diktátor Franco mal údajne iba jeden semenník

Francisco Franco
Francisco Franco

MADRID - Španielsky diktátor Francisco Franco mal v dôsledku vojenského zranenia iba jeden semenník. Uviedol to v nedeľnom vydaní denníka El Mundo španielsky novinár a spisovateľ José María Zavala s odvolaním sa na vnučku diktátorovho urológa.

Ana Puigvertová, lekárka - andrologička, novinárovi povedala, že jej dedko Antonio Puigvert, uznávaný urológ, ktorého pacientom Franco bol, jej niekoľkokrát o tejto zvláštnosti rozprával.

Zavala si je istý, že to bol dôsledok zranenia, ktoré Franco utrpel v roku 1916 pri bitke u El Biutz neďaleko Ceuty, dnes španielskej enklávy na marockom území. Išlo o boje v oblasti Rif, ktorá vtedy bola pod španielskym protektorátom.

Franco, vtedy kapitán, viedol v noci z 28. na 29. júna 1916 útok, pri ktorom ho vážne zranili v oblasti podbruška. Novinár cituje rôznych autorov Francových životopisov a vyvodzuje, že také zranenie mohlo u budúceho diktátora vyvolať sterilitu. Píše, že mnohí autori súdili, že jediná dcéra manželov Francovcov, Carmen, narodená v roku 1926, bola v skutočnosti dcérou Francovho brata Ramóna.

Francisco Franco, ktorý sa zúčastnil vojenského povstania proti republikánskemu režimu, vedúcemu v rokoch 1936-1939 k občianskej vojne, stál na čele Španielska až do svojej smrti v roku 1975. Jeho smrť otvorila cestu k demokracii a prvým slobodným voľbám v júni 1977.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu