Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potenciál mŕtvych darcov obličiek sa u nás nevyužíva

BRATISLAVA - Lekárske tímy Urologickej kliniky s Centrom pre transplantácie obličiek Fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch transplantovali obličku už tisícej pacientke.

Celkový počet transplantovaných ľudí na Slovensku sa približuje k dvom tisícom, toto číslo však mohlo byť ešte vyššie. Problémom sú financie a darcovstvo, informovali dnes na tlačovej konferencii lekári z urologickej kliniky. "Na Slovensku je 26 veľkých nemocníc. Z nich sa na programe odberov orgánov na transplantácie podieľa snáď osem. V tomto sú obrovské rezervy," uviedol prednosta Urologickej kliniky FNsP Bratislava - Kramáre Ján Breza. Lekári sa preto snažia informovať verejnosť i svojich kolegov a kolegyne o výhodách darcovstva orgánov a zachraňovaní ďalších chorých ľudí.

"Každého človeka prijatého do nemocnice vnímame ako pacienta. A my robíme všetko pre to aby sme ho vyliečili, aby sme mu zachránili život. Ale u istého percenta pacientov sa ten ich klinický priebeh z titulu základného ochorenia alebo úrazu zvráti v istú chvíľu tak, že im pomoci niet, že pochopia ošetrujúci lekári a samozrejme aj naši koordinátori, že tento pacient je nevyliečiteľný, musí zomrieť," vysvetlil Breza. Každý vhodný darca pritom môže zachrániť štyri ľudské životy, pretože môže potenciálne poskytnúť dve obličky, pečeň a srdce. Z legislatívneho hľadiska platí na Slovensku princíp predpokladaného súhlasu s odberom obličiek od mŕtveho darcu. Rešpektuje sa však opačná vôľa, vyjadrená predpísaným spôsobom. V registri "nedarcov" je v súčasnosti 200 ľudí, ktorí odmietajú, aby im po smrti boli odobraté orgány pre transplantačné účely.

Z celosvetovo zomretých ľudí je len jedno percento vhodných darcov na transplantáciu obličky, ale na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa toto percento zvyšuje približne na 20 percent, pretože sa tu zhromažďujú pacienti a pacientky s poškodením mozgu, ktorí môžu byť vhodní na transplantáciu obličiek. Preto je pomoc lekárskych tímov na týchto oddeleniach dôležitá pre transplantačné centrá. Ako dnes uviedla vedúca lekárka centra pre transplantácie obličiek Zuzana Žilinská, v budúcnosti by mala motivovať lekárov, aby oznamovali potenciálnych darcov, aj finančná odmena. "Nedostatočný počet mŕtvych darcov sa potom snažíme riešiť, respektíve kompenzovať tým, že sme rozvinuli program transplantácie darcov živých. Je to celosvetovo uznávaná možnosť. Podľa jej slov je ale potenciál mŕtvych darcov väčší, než sa v skutočnosti využíva," dodala Žilinská.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu