Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mužovi transplantovali súčasne tvár aj ruky!

(Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzski chirurgovia vôbec prvýkrát na svete transplantovali časti tváre súbežne s oboma rukami nad zápästím.

Francúzski chirurgovia vôbec prvýkrát na svete transplantovali časti tváre súbežne s oboma rukami nad zápästím. Ako v pondelokm informovali parížske zdravotnícke zdroje, operácii sa podrobil muž (30), ktorý v roku 2004 utrpel pri dopravnej nehode silné popáleniny na tele. Na operácii, ktorá trvala okolo 30 hodín, sa podieľalo okolo 40 chirurgov a asistentov.

Tímy francúzskych chirurgov z parížskych nemocníc sa do transplantácií po vážných úrazoch púšťajú čoraz častejšie. Naposledy pred desiatimi dňami obnovili časť tváre od očí nižšie mužovi (28), ktorého vážně zranil výstrel z pušky. Časť kože, svalstva a kostí dostal od anonymného darcu, ktorým spravidla býva obeť havárie v približne rovnakom veku, ako je "obdarovaný" pacient.

Prvú transplantáciu tváre na svete uskutočnili v roku 2005 v severofrancúzskom meste Amiens žene (38), ktorú dohrýzol jej pes. Prvú transplantáciu ruky nad zápästím urobili chirurgovia v roku 1998 v Lyone. Rovnaký tím tiež ako prvý na svete dokázal transplantovať obe ruky o dva roky neskôr. Od tej doby sa týchto zákrokov na svete urobilo asi 40.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu