Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výhonky brokolice môžu zabrániť rakovine žalúdka

BRATISLAVA - Dvojmesačná konzumácia asi 70 gramov mladej brokolice denne stačí na ochranu pred žalúdočnými problémami, ako sú gastritída, vredy, ale aj rakovina žalúdka. Vyplýva to zo štúdie japonských vedcov, ktorú zverejnili v časopise Cancer Prevention Research.

"Zistili sme, že pri pravidelnom jedení vplýva brokolica na príčinu mnohých žalúdočných ochorení a tiež nakoniec pomáha zabrániť rakovine žalúdka," napísal jeden z autorov Jed Fahey, biochemik a odborník na výživu z chemoterapeutického centra na Lekárskej univerzite Johna Hopkinsa v Spojených štátoch.

Sulforaphan je dlhodobo známe silné antibiotikum pôsobiace proti Helicobacteru pylori, baktérie spôsobujúcej gastritídu, vredy a rakovinu žalúdka. Terajší výskum však po prvý raz ukázal kombinovaný dosah na ľudí. "V brokolicových klíčkoch je oveľa väčšia koncentrácia sulforaphanu ako v dozretých hlavách brokolice," vysvetlil Fahey.

Vedci podávali 25 ľuďom v Japonsku, nakazených Helicobacterom pylori, dva mesiace denne 70 gramov brokolicových výhonkov. Rovnaký počet osôb dostal ekvivalentné množstvo lucerny, ktorá sulforaphan neobsahuje.

"Vieme, že niekoľko gramov brokolice denne stačí na zvýšenie ochranných enzýmov v tele. To je ten mechanizmus, ktorým podľa nás dochádza k mnohým chemických ochranným efektom," dodal Fahey.

Helicobacter pylori, vyskytujúci sa v žalúdočných stenách, považuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za karcinogén. Podľa organizácie ním trpí asi polovica svetovej populácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu