Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Životné prostredie na východe krajiny je ohrozené, tvrdia vedci

BRATISLAVA - Obyvateľstvo a životné prostredie na východnom Slovensku je vážne ohrozené polychlórovanými bifenylmi (PCB).

Tvrdia to v petícii ministrovi životného prostredia Jánovi Chrbetovi vedci zo SR i zahraničia, ktorí pracujú na projekte Envirisk. Chemko Strážske podľa nich vošlo do dejín environmentálnej toxikológie podobne ako výbuch v chemickej továrni v talianskom Sevese v roku 1976, kedy unikli do ovzdušia nebezpečné dioxíny a spôsobili hromadnú otravu obyvateľstva. Podľa vedcov môžu byť ich poznatky o následkoch znečisteného životného prostredia na zdravie detí využité pri zavedení preventívnych opatrení alebo pri liečbe postihnutej populácie skôr, ako to obyvateľov poznamená na celý život chronickými chorobami či dokonca invaliditou.

"Výskumy, zamerané na sledovanie zdravotného stavu pracovníkov (Chemka - pozn.) sa robili už od 70. rokov minulého storočia a už vtedy bolo evidentné, že problém zdravotných zmien sa netýka iba profesionálne exponovaných ľudí," uvádzajú v petícii hlavní riešitelia projektu Envirisk. Výskumný tím pod vedením profesora Slovenskej zdravotníckej univerzity Tomáša Trnovca, jedného z hlavných pracovníkov projektu, už mnoho rokov sleduje zmeny zdravotného stavu spôsobeného PCB u viac ako tisícky detí a matiek. "Preukázali vzťah medzi znečistením obývaného územia polychlórovanými bifenylmi a zdravotnými následkami, akými sú poruchy sluchu, neurobehaviorálne zmeny, ochorenia štítnej žľazy alebo cukrovka," uvádzajú vedci.

Hodnoty koncentrácie PCB v krvi sú podľa nich jedny z najväčších, ktoré uvádza odborná literatúra. "Celkový počet obyvateľov v sledovanej oblasti je pritom niekoľkonásobne vyšší ako v ostatných známych kontaminovaných oblastiach," píšu v petícii. Podľa výskumu profesora Trnovca miera vplyvu PCB neklesá, ale naopak. "U 52 detí z náhodne vybranej skupiny 319 osôb, sa zistilo, že stúpa. A to aj napriek tomu, že výroba PCB bola pozastavená pred vyše 20 rokmi," uvádzajú. Pretrvávajúce ohrozenie polychlórovanými bifenylmi sa týka populácie v povodí rieky Laborec, v Strážskom a priľahlých obciach a v Michalovciach. "Miestami sa aj zvyšuje. Je len otázkou času, kedy sa objavia ďalšie následky kontaktov s PCB v detskej i dospelej populácii," konštatujú vedci.

Výskumný tím Envirisku navrhuje, aby boli urýchlene zavedené opatrenia na individuálnu ochranu obyvateľstva, ako napr. informačná kampaň o tom, ako žiť v znečistenom prostredí. Ďalej navrhujú, aby sa zmapovala kontaminácia prostredia polychlórovanými bifenylmi, ich nárast v prostredí a zabrániť ďalšiemu vystaveniu populácie týmto látkam. Dlhodobé preventívne postupy by sa mali týkať ozdravenia prostredia, monitorovania celkovej záťaže populácie, kvality jedla a znečistenia životného prostredia. Petíciu podpísala hlavná koordinátorka projektu Envirisk z Norsk institutt for luftforskning Alena Bartoňová, Tomáš Trnovec zo Slovenskej zdravotníckej univerzity, Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, Eva Rychlíková zo zdravotného ústavu so sídlom v Kolíne, David Broday z Israel Institute of Technology a Miranda Loh z fínskeho National Institute for Health and Welfare.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu