Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Finančná kríza sa dá využiť na zvrátenie klimatických zmien

BRATISLAVA - Nečinnosť v oblasti globálneho otepľovania môže mať vážnejšie následky ako svetová finančná kríza, vyhlásil expert na klimatické zmeny a bývalý britský ekonóm štátnej pokladnice Nicholas Stern. Povedal to v Hongkongu na konferencii o klíme a skleníkových plynoch.

Stern v roku 2006 publikoval správu, v ktorej tvrdil, že neriešenie vysokej produkcie skleníkových plynov, hlavnej príčiny globálneho otepľovania, môže spôsobiť problémy v svetovej ekonomike podobné Veľkej hospodárskej kríze. V budúcnosti je podľa neho možné využiť finančnú krízu sústredením sa na zníženie obsahu skleníkových plynov. Britský princ Charles takisto považuje klimatické zmeny za dôležitejšie ako finančná kríza.

Na návšteve v Japonsku zdôraznil potrebu boja proti globálnemu otepľovaniu. Svetová finančná kríza môže byť dočasná, ale vplyvy klimatických zmien budú nezvratné, vyhlásil. Zameral sa predovšetkým na predpovede vedcov z OSN, podľa ktorých sa teplota Zeme zvýši o šesť stupňov do roku 2010, ak sa proti tomu nezasiahne. Roztápanie ľadovcov a následné zvyšovanie hladiny mora by mohlo "ohroziť prímorské mestá, ako Tokio, Londýn a určite aj New York, povedal. Dodal, že je treba "okamžitú a rozsiahlu transformáciu" na spoločnosť, ktorá produkuje málo skleníkových vplyvov. V súčasnej finančnej kríze vidí možnosť zvrátiť vplyvy globálneho otepľovania aj zoskupenie Greenpeace.

V pondelok ponúklo "praktický plán", ktorý údajne pomôže zastaviť klimatické zmeny a pomôcť svetovej ekonomike. Investovanie do obnoviteľných zdrojov energie by podľa organizácie mohlo vytvoriť podmienky pre priemysel v hodnote 285 miliárd eur (približne 8,5 bilióna slovenských korún), ktorý by poskytoval viac ako polovicu svetových zásob elektrickej energie. Štúdiu predstavili v Berlíne Greenpeace a Európska rada pre obnoviteľnú energiu (EREC).

"Investovanie do technológií na vytvorenie obnoviteľnej energie je predovšetkým v kontexte súčasnej ekonomickej nestability scenár o troch víťazstvách: víťazstvo pre energetickú bezpečnosť, víťazstvo pre ekonomiku a víťazstvo pre klímu," uviedla nátlaková skupina organizácie Greenpeace. Na návrat k zeleným koreňom vyzvala islandská speváčka Björk. Island patrí ku krajinám, ktoré najviac zasiahla finančná kríza. Jeho predstavitelia by mali svetovú finančnú krízu využiť na odmietnutie ekonomickej prevahy zahraničných korporácií a na propagovanie malých ekologických podnikov, ktoré by vlastnili Islanďania, vyhlásila. Hudobná hviezda kritizovala predovšetkým plán postaviť na ostrove ďalšie dve vysoké pece.

"Obyčajne si politiku nevšímam. Šťastne žijem na ostrove skladania hudby. Ale vrhla sa som do nej, pretože sa mi zdá, že politici sa snažia zničiť islandskú prírodu," vyjadrila sa. "Čelíme katastrofe, pretože sme všetko stavili na peniaze," povedala. Využime túto ekonomickú krízu, aby sme dosiahli trvalo udržateľný rozvoj, vyhlásila speváčka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu