Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký hadrónový urýchľovač spustia v septembri

ŽENEVA - Veľký hadrónový urýchľovač častíc (Large Hadron Collider - LHC) začne vraj pracovať až koncom septembra, viac ako rok po prvom pokuse. Ako v pondelok oznámil nový generálny riaditeľ Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN Dieter Heuer, k dlho očakávanej kolízii častíc by malo dôjsť v októbri. LHC mali pôvodne znova odštartovať v lete.

Vedenie organizácie sa údajne rozhodlo so spustením počkať, aby posilnili systém ochrany. Súčasný harmonogram je "bez pochýb najlepší pre LHC a fyzikov čakajúcich na dáta," uviedol vo vyhlásení Heuer. Heuer, ktorý na svoj post nastúpil 1. januára 2009, v nedávnom rozhovore vyhlásil, že bude opatrnejší ako jeho francúzsky predchodca Robert Aymar.

Za Aymarovho vedenia sa opätovné spustenie niekoľkokrát odložilo. Dodal, že oprava LHC bude stáť možno až 40 miliónov švajčiarskych frankov (zhruba 26,6 milióna €). Pri pokuse by sa v dvadsaťsedem kilometrov dlhom tuneli pod francúzsko-švajčiarskymi hranicami mali zraziť takmer pri rýchlosti svetla polarizované lúče, ktoré by mali vytvoriť explóziu o veľkosti mince.

Ide o menší úkaz než Veľký tresk, ktorý vraj stvoril vesmír a všetky jeho komponenty pred 13,7 miliardami rokov. V priebehu roka 2008 zaznamenal výskum viacero sklamaní. Pri prvom septembrovom pokuse (10. september) totiž došlo k poruche jedného z magnetov a chladiaceho systému.

Vedci boli neskôr opäť nútení pokus preložiť. Podľa vyšetrovania bolo príčinou poruchy chybné elektrické spojenie medzi dvoma magnetmi. Do systému sa v priebehu roka nabúrali aj počítačoví hackeri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu