Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V raste ekonomiky budeme podľa Fica európskym lídrom

BRATISLAVA - Slovensko bude mať aj v nasledujúcom roku jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Európe.

Podľa premiéra Roberta Fica nebude dopad finančnej krízy na domáce hospodárstvo taký výrazný, ako v štátoch, ktoré musia nalievať miliardy eur, aby zachránili svoje finančné systémy.

„Našťastie my nemáme taký problém s bankami, ako majú iné krajiny,“ skonštatoval v diskusnej relácii SRo. Slovenský bankový sektor je likvidný a dôveryhodný, ubezpečil premiér. Poďakoval pritom Národnej banke Slovenska za „vynikajúci“ monitoring činnosti bánk. „Môžeme byť naďalej najrýchlejšie sa rozvíjajúca ekonomika, napriek tomu, aká svetová kríza tu je," uviedol Fico.

Prípadný nižší hospodársky rast sa podľa predsedu vlády neprenesie do zvyšovania rozpočtového deficitu. „Deficit sa zvyšovať nebude", zdôraznil. Výpadky príjmov chce vláda riešiť škrtmi vo výdavkoch neprioritných rezortov a efektívnejším verejným obstarávaním. „Chceme zachovať historicky najnižší deficit a preukázať tým, že sociálni demokrati vedia byť zodpovední hospodári,“ vyhlásil premiér. Pomenoval tiež prioritné oblasti, ktorých sa znižovanie výdavkov v žiadnom prípade nedotkne. „Je to sociálna oblasť, tam, kde sme predstavili za dvanásť miliárd korún silný sociálny program a nesmie to byť na úkor schopnosti štátu pomáhať podnikateľskému prostrediu.“

Pomôcť hospodárstvu chce vláda aj masívnymi investíciami do budovania infraštruktúry. „Keď to aj bude drahšie, stojí to zato,“ reagoval Fico na možnosť väčších nákladov na požičiavanie peňazí spôsobených finančnou krízou. V súvislosti s otvorením druhého piliera premiér v relácii povedal, že vláda chystá opatrenia „proti ziskom“ dôchodcovských správcovských spoločností (DSS). Vláda chce znížiť poplatky za správu fondov a zlepšiť informovanie sporiteľov o stave úspor. „Druhý pilier neotvárame preto, že potrebujeme peniaze,“ zdôraznil Fico.

Opatrenie je podľa neho reakciou na to, že znehodnocovanie peňazí v druhom pilieri „začína byť nebezpečné“. Napriek tomu vláda neuvažuje, že by od spoločností prebrala správu peňazí vo fondoch, ako to urobila Argentína. Premiér však ani takéto opatrenie nevylúčil v prípade, že by došlo k „životnému ohrozeniu“ úspor. Rovnako tvrdo chce vláda postupovať aj voči Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP). Po ďalšom návrhu na zvyšovanie cien zo strany podniku, vláda zákonom upraví akcionársku zmluvu tak, aby mohla vetovať všetky cenové návrhy, povedal Fico.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu