Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prvý Číňan vystúpi do otvoreného vesmíru

BRATISLAVA - Prvým Číňanom, ktorý vystúpi do otvoreného vesmíru, sa stane 42-ročný vojenský pilot čínskej Ľudovej oslobodeneckej armády Zhai Zhigang. Kozmická loď Šen-čou 7 má odštartovať 25. septembra, posádka by sa mala vrátiť 28. septembra.

Plukovníkovi Zhai Zhigangovi budú na palube robiť spoločnosť ďalší dvaja kozmonauti. Liu Boming a Jing Haipeng sú takisto ako Zhai pilotmi čínskej armády a členmi vládnucej komunistickej strany. Zhai vystúpi do otvoreného priestoru 26. alebo 27. septembra na 40 minút, vynesie malý satelit schopný vysielať nahrávky z pobytu v otvorenom kozme.

Vesmírny oblek ruského dizajnu, ktorý bude mať oblečený, stojí približne 100 miliónov juanov (približne 313 miliónov slovenských korún/ 10,4 miliónov eur). V októbri 2005 táto trojica tvorila záložný tím pre päťdňovú misiu Šen-čou 6, v ktorej posádke boli dvaja astronauti.

Zhai Zhigang, ktorý začal pracovať pre národný vesmírny program v roku 1998, sa v roku 2003 takmer stal prvým Číňanom, ktorého vyslali na obežnú dráhu. Čína chce v roku 2020 vyslať prvú kozmickú loď s ľudskou posádku, ktorá pristane na Mesiaci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu